Luz verde a la tercera dosis de la vacuna: quiénes la recibirán y cuándo se empezará a poner

La Comissió de Salut Pública ha aprovat ampliar el grup de persones a les quals vacunar contra el coronavirus amb una tercera dosi. Així, a les persones amb trasplantament d’òrgan sòlid; els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics; i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20 s’uniran la resta de les persones que formen part del grup 7, aquelles amb certs tractaments inmunosupresores, de molt alt risc; i les residents en centres de majors.

La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les autonomies i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes. Aquesta es troba analitzant les diferents propostes, segons evidències disponibles, per a ampliar els grups als administres una tercera dosi.

D’aquesta manera, seguint la revisió de la Ponència de l’evidència dels beneficis que una dosi addicional pot aportar, es vacunarà amb la mateixa als pacients oncohematológicos en tractament quimio radi-terápico i aquells amb patologies de base que requerisquen de tractament inmunosupresor, entre altres.

La Comissió de Salut Pública ha acordat així mateix que la dosi addicional es pose a les persones residents en centres de majors, donat el seu perfil de fragilitat, pluripatología i entorns tancats.

La Ponència de Vacunes ha traslladat a la Comissió, i així aquesta ho ha ressaltat, que cal no oblidar en aquest moment que la principal recomanació és vacunar a totes les persones majors de 12 anys que encara no ho estiguen.

QUAN ES VACUNARÀ I QUINA DOSI S’USARAN

Respecte a quan arrancar amb la tercera dosi, s’ha decidit no esperar fins al 4 d’octubre i començar immediatament per a evitar coincidir amb la campanya de la grip. No obstant això, haurà de administrar-se almenys 28 dies després d’haver rebut la segona dosi. En el cas de persones amb fàrmacs anti-CD20 hauran d’esperar sis mesos des de la segona dosi.

Quant a les vacunes que se subministraran. Sanitat utilitzarà les d’ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. No obstant això, sempre s’optarà preferiblement per l’administrada en les dosis anteriors.