El món faller contínua mostrant el seu descontentament amb la Conselleria de Sanitat. El principal detonant ha sigut l’escassa flexibilització amb les restriccions imposades als casals.

Els casals fallers continuen sotmesos a unes mesures que estan fora de lloc si es comparen amb altres col·lectius. No se’ls ha equiparat a entitats culturals ni es regeixen per normativa hostalera ni estan dins de les reunions familiars. Tampoc s’ha donat cap explicació raonable per part de Sanitat.

El malestar és unànime entre els col·lectius fallers. Avui dia, pràcticament no s’ha avançat en la desescalada dels casals fallers –compromís que va adquirir la Conselleria–. Les Falles continuen amb limitació horària d’obertura i amb la prohibició de, fins i tot, beure aigua en el seu interior.

FALLAS 2021 | Todos los detalles sobre cómo serán las fiestas del próximo año
La falla municipal de 2020 durante la cremà a puerta cerrada en el Ayuntamiento de Valencia.

AJUNTAMENT INDIGNAT AMB ELS SEUS ‘SOCIS’

El govern de la ciutat de València s’indigna amb el tracte de la Generalitat a l’univers faller. L’alcalde Joan Ribó demana justícia a través d’una demanda formal sol·licitant que es tracte de la mateixa manera a les Falles que als altres. “No té sentit que una junta directiva es reunisca en un bar perquè en aquest establiment està permès i en un casal no”, afig Ribó.

A més, el primer edil denuncia que es discrimina al món faller respecte als altres. “Necessitem urgentment normes per a saber com hem de fer les Falles de setembre. Per això, demanem a la Conselleria que es pronuncie i que diga com vol les cartes”, recalca Joan Ribó, que anunciava a l’instant que prioritzarà els permisos d’activitat falleres a través d’una moció d’alcaldia.

Per part seua, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, demana coherència. “Les Falles no es fan d’un dia per a un altre, sinó que comporten un treball conjunt de totes les parts”, manifesta l’edil de cultura festiva.

El Ayuntamiento de Valencia apuesta por quemar las Fallas
El alcalde de Valencia durante la rueda de prensa.

EL MÓN FALLER DEMANA SOLUCIONS 

El col·lectiu faller está format per més de 250.000 persones. A més, ha demostrat durant enguany de pandèmia la seua responsabilitat davant les circumstàncies i també la seua col·laboració amb les autoritats sanitàries, així com disposició i empatia. Per tot això, el món faller exigeix respecte i un tracte igualitari amb la resta d’activitats econòmiques.

El president de la Interagrupació de Falles, Guillermo Serrano, demana que s’arribe a un acord. Aquesta situació no beneficia a ningú. “Volem treballar per a preparar les Falles tranquils, ja que en el seu moment ens vam comprometre a celebrar-les”, afirma Serrano. El món faller sol reclama que se’ls facilite ajudes per a dur a terme les festes Josefines al setembre.