L’ús de tacons alts se sol associar a cerimònies o moments especials, com és el cas de les celebracions de Nadal i les festes per a acomiadar i donar la benvinguda a l’any nou, vestint les millors gal·les. Però portar aquestes sabates altes pot afectar a la salut dels peus.

El Consell General de Col·legis Oficials de Podólogos explica que l’ús de talons molt alts pot provocar molèsties lleus o severes en els peus, problemes en els ossos, i fins i tot dolor d’esquena. “És recomanable utilitzar una sabata que tinga un tacó d’entre 3 i 5 centímetres, que este siga ample per a aportar major estabilitat i que tinga una forma que s’adapte a l’ample natural del peu per a no pressionar-ho” , ha comentat Maite García, presidenta de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Podólogos de la Comunitat Valenciana (ICOPCV).

Recomanacions generals

El Consell General de Col·legis de Podólogos i l’ICOPCV recorden que els talons d’agulla són els més inestables i perjudicials per a la salut perquè provoquen més problemes ortopédicos.

En el cas dels tacons més amples i amb plataformes més elevades, que no tenen tant desnivell, s’observen com més adequats perquè produeixen menys lesions, tenint en compte que pesen poc i siguen estables.

Per descomptat, alguna cosa fonamental és la qualitat de la sabata i, en aquest aspecte, els podólogos aconsellen comprar calçat fet amb materials naturals, de cuir o pell i no usar de manera continuada els calçats sintètics.

També es recomana l’ús de calçat amb sola de goma i amb amortiment suficient per a reduir l’agressió de l’impacte. Després de l’ús de sabates de tacó és aconsellable realitzar exercicis de relaxació del peu amb una pilota per a descomprimir la fascia plantar i alleujar la pressió.