Són molts els experts de la comunitat científica que estan treballant per a trobar una possible solució enfront del coronavirus. Des que es va conèixer el brot de Covid-19 en Wuhanalguns investigadors es van reunir per a reprendre el seu treball sobre la quercetina.

L’Institut d’Investigació Clínica de Mont-real (Canadà) va començar la seua anàlisi sobre les propietats d’un derivat de la quercetina després de l’epidèmia de SARS en 2003. Aquesta va ser una malaltia amb característiques similars al que ara es coneix com coronavirus i que afecta ja a més de dos milions de persones a tot el món.

Es va descobrir que un derivat de la quercetina proporcionava protecció d’ampli espectre contra una gamma de virus. L’equip d’investigadors canadencs i xinesos està segur que pot combatre el SARS-Cov-2. Aquest és el virus que ha causat la crisi actual. És més, aquests experts a finals de desembre de 2019 van iniciar les proves clíniques a més de 1.000 pacients.

Fins ara, se sap que la quercetina actua contra el virus de diverses formes. En principi, redueix la multiplicació de la malaltia perquè s’ajusta als receptors celularesde l’enzim convertidor d’angiotensina (ACE-2). A més, la quercetina pot inhibir la producció de citocines inflamatòries. Aquestes estan relacionades amb algunes complicacions greus del Covid-19. Altres estudis anteriors també han descobert que disminueix el risc de contraure infeccions respiratòries.

En quins aliments es troba

La quercetina és el flavonoide més habitual de la dieta humana. Principalment es troba en els vegetals i s’estima que a Europa es consumeix, de mitjana, de 10 a 100 mg diaris. Entre els aliments que més quercetina tenen trobem la ceba, la poma, el raïm, o el pimentó.

És més, hi ha alguns tipus de cebes, com la roja, que conté tanta que representa el 10% del seu pes sec. També són riques en quercetina les fruites cítriques. Això sí, en algunes com les taronges és important ingerir la pell blanca, perquè és ací on està el suplement.

A més, també s’utilitza per a prevenir o reduir les reaccions al·lèrgiques. La hipertensió arterial o el colesterol són també algunes malalties que poden veure’s reduïdes amb la quercetina.