Grandes supervivientes: siete municipios valencianos no han vivido la pandemia
Municipio de Sacañet en la provincia de Castellón. /

Després de dos anys i deu milions de contagis, encara continua havent-hi municipis on no ha incidit el virus a Espanya. A més, la Comunitat Valenciana és una de les poques comunitats autònomes que pot presumir de tenir diverses localitats sense casos detectats.

En total, són set els municipis valencians per on no hi ha hagut rastre del coronavirus des de la seua arribada fins avui. És el cas de: Sacañet, Confrides, Puebla de San Miguel, Castell de Guadalest, Torralba del Pinar, Castell de Cabres i Sempere.

Aquestes localitats, majoritàriament afectades per la despoblació rural, són els únics de la Comunitat Valenciana sense presència del Covid-19. De fet, han tingut una situació més favorable en comparació a la resta de l’autonomia.

L’alcalde de Sacañet (Castelló), Miguel Gámiz, ha explicat com ha sigut la situació pandèmica en la seua localitat. Segons arreplega EFE, aquest poble consta de 85 habitants i s’han intentat posar totes les mesures necessàries perquè el virus no entrara en el municipi. L’edil afirma que per “sort” no ha arribat però ha justificat els seus zero casos amb què “on menys gent hi ha, menys perill” existeix d’infecció.

De fet, aquest poblet de Castelló no disposa de botigues ni col·legis. Un dels seus veïns, Simon Wiltshire, és un anglès que viu més de vint anys en aquesta localitat. Aquest resident ha assenyalat que durant el confinament van tenir una “vida pràcticament normal”.

Així, van poder fer activitats com anar per llenya o a l’hort. No obstant això, els habitants asseguren que no van baixar la guàrdia i han complit totes les mesures sanitàries. Així mateix, el regidor de Sacañet, Ernesto Orero, ha reivindicat al seu municipi com “una teràpia” per a desconnectar de la ciutat.

LA COMUNITAT, ENTRE LES AUTONOMIES AMB MÉS MUNICIPIS LLIURES DE COVID

En el panorama nacional, la Comunitat Valenciana es troba en el tercer lloc amb més municipis sense coronavirus. Encapçala aquesta llista la comunitat de Aragó (24 localitats) i li segueix La Rioja amb 13 municipis. En quart i cinquè lloc, estan Andalusia i Canàries amb 1 municipi sense Covid-19 en el seu territori.

Per contra, la majoria de comunitats autònomes han patit el Covid-19 en tots els seus municipis. Després de l’augment exponencial de casos en la sisena ona i 737 dies, a poc a poc han anat sumant-se aquesta llista diverses autonomies. És el cas de Balears, Múrcia, Extremadura, Astúries, Galícia, Cantàbria, Madrid, Navarra i País Basc.