(SONIA GARCÍA).- El càncer és una de les primeres causes de mort a nivell mundial. A més, la Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que les morts per càncer es multiplicaran en les pròximes dècades. No obstant això, a mesura que el càncer avança, la medicina també.
València és un ecosistema emprenedor i compta amb diverses empreses de talla internacional que centren els seus esforços en la lluita contra aquesta malaltia. Amb motiu del Dia Internacional contra el Càncer, et presentem dos revolucionàries empreses valencianes que estan fent un pas més en la investigació dins dels programes de Lanzadera, l’acceleradora d’empreses de Juan Roig.
D’una banda, tellmeGen acosta al present la medicina del futur, és a dir, la medicina personalitzada. Gràcies al seu test genètic, el pacient pot conèixer si és portador d’alguna malaltia hereditària. Per part seua, la tecnologia innovadora de Quibim aconsegueix una avaluació més primerenca sobre la resposta als tractaments en assajos clínics.
TellmeGen: un test genètic contra el càncer
TellmeGen va nàixer com startup impulsada per Lanzadera i ara està en ple creixement. En paraules de Ana Romero, genetista de tellmeGen, «estem molt agraïts. Gràcies a Lanzadera hem aconseguit establir-nos en diversos països. La seua ajuda ha sigut vital».
Aquest equip format per metges, genetistes i informàtics ha desenvolupat un test que permet conèixer si eres portador d’alguna variant genètica que et cause predisposició a desenvolupar algun tipus de càncer. «És una eina per a ajudar a establir un diagnòstic i per a aplicar medicina preventiva», explica Romero.
A través d’una mostra de saliva, el test genètic de tellmeGen ofereix informació sobre: susceptibilitat a malalties, metabolización de diferents fàrmacs i ser o no portador de malalties de diagnòstic genètic.
D’aquesta manera, el test revela si existeix risc de patir un càncer de mama, és a dir, si tens més predisposició genètica que la mitjana. En aquests casos, «començar a fer mamografies als trenta anys aproximadament, en lloc dels 50 anys», afirma Marta Robles, responsable comercial de la companyia.
Aquest tipus de seguiment, és el començament de la Medicina Personalitzada. «Amb el test oferim una part de farmacogenética. No totes les persones tolerem igual els medicaments. D’aquesta manera, sabem com metabolizas els fàrmacs. Així se sap quina dosi es necessita en lloc de tractar a totes les persones igual perquè comparteixen els mateixos símptomes», aclareix Romero.
És important tenir coneixement sobre la informació genètica d’un mateix per a no transmetre-les a la seua descendia. També per a prevenir i intervenir prematurament malalties futures. Per això, TellmeGen recomana el test a qualsevol persona que tinga consonància o no, que s’un família es troba donat algun cas de càncer. A més, també és útil per a saber si el fàrmac utilitzat és l’adequat.
Quibim: una biòpsia virtual
Quantitative Imaging Biomarkers In Medicine (Quibim) és una empresa biotecnològica especialitzada medicina nuclear. La tecnologia Quibim permet fer una avaluació més primerenca sobre la resposta als tractaments en assajos clínics. A més, s’aplica en la pràctica clínica, la formació en radiologia i els projectes d’investigació.
Quibim es reforça mitjançant l’entrada en Angels, la societat d’inversió impulsada per Juan Roig. Gràcies a Angels, aquesta empresa biotecnològica ha pogut dotar-se d’un model de gestió basat en el Model de Qualitat Total, així com tota la infraestructura necessària per a acompanyar a l’emprenedor.
Aquesta startup es dedica a aprofitar la informació continguda en les imatges mèdiques digitals de raigs X, ressonància magnètica, TAC i altres modalitats. Amb elles ofereix un servei de biòpsia virtual mitjançant computació. Es mesuren biomarcadores d’imatge de diferents òrgans i teixits del cos humà que són sensibles a l’aparició de malalties. A més, amb aquesta tecnologia es permet avaluar el correcte funcionament dels tractaments farmacològics en els pacients.