L’accident de Spanair, deu anys després

Les familiars i reunits de les víctimes de Las Palmas de Gran Canaria recorden l'accident en un homenatge una dècada després.

Spainair

Es compleixen deu anys de la tragèdia més gran viscuda per un accident aeri després de l’Avianca en 1980: l’accident d’avió de Spanair JK5022 que es va cobrar la vida de més de 150 persones quan desenganxava de Madrid rumb a Gran Canària, i es va estavellar contra el sòl poc abans de prendre altura.

El 20 d’agost de 2008 va marcar un abans i un després per a aquesta companyia, creada en 1986, que va deixar d’operar en 2012 quan no va poder fer front al concurs de creditors al que s’enfrontava.

A dia d’hui, els familiars de les víctimes segueixen després de la pista de la veritat ja que no es conformen amb la versió oficial que va donar la Comissió de Recerca d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil. Aquesta comissió va determinar que l’accident es va produir per fallades en la configuració d’una tripulació “distreta” en els alerones de l’enlairament, al que es va sumar una fallada del sistema d’alerta i actuació errònia dels pilots que van morir per l’impacte.

Per la seua banda, el sindicat de pilots Sepla creu que la recerca sobre l’accident de Spanair té oberts alguns interrogants que espera que es resolguin en la Comissió de Recerca del Congrés i subratlla que l’error humà no és mai l’única causa d’un accident aeri.

Així mateix, recorda que la recerca de la Comissió de Recerca d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC), dependent de Foment, va deixar sense esclarir la fallada de l’alarma de configuració errònia d’enlairament, que hauria d’haver-se activat i que hagués portat als pilots a avortar l’enlairament.

Sepla lamenta que “l’informe final sobre l’accident va deixar sense respondre per què no va sonar aquesta alarma, deixant com a únics responsables de l’accident als dos pilots morts”, afegeix el sindicat.

Per aconseguir aquest objectiu, que passa per assenyalar les causes i als seus responsables, el Sepla considera imprescindible una independència orgànica total entre les comissions de recerca d’accidents i les autoritats públiques del país.

Homenatge a les víctimes

Des de la capital de la illa de Gran Canària familiars, reunits i diverses personalitats polítiques han participat en un homenatge a les víctimes per recordar-los deu anys després de la tragèdia. La capital grancanaria ha homenatjat a les víctimes de l’accident aeri del JK5022 de Spanair, que es va cobrar la vida de 154 passatgers que, a una dècada de la seva defunció, tornen “a emprendre el vol” i donar força per lluitar “per la veritat i la justícia”.

Spainair