¿Cómo afectará mezclar las vacunas de AstraZeneca y Pfizer?

El coronavirus ha colpejat durament a la població global. La seua ràpida expansió i propagació ha commocionat al món sencer a l’espera d’una vacuna que pose fi a aquest. No obstant això, aquest virus no és l’únic que ha causat una alta mortalitat i ha tardat a trobar la seua erradicació.

VIH

Aquesta setmana hem conegut que s’ha confirmat la cura d’un segon pacient amb virus d’immunodeficiència humana (VIH). S’ha vist que, després de 29 mesos sense tractament, el virus no contínua en el seu cos. Encara que la comunitat científica no ha sentenciat gens segur encara, podríem estar parlant, per tant, d’una possible cura del VIH. Ara als pacients els toca esperar per a saber com evoluciona la cura i esperar que siga la definitiva.

Varicel·la

La vacuna contra la varicel·la prevé el 95% de les malalties moderades i el 100% de les malalties greus. Aquesta infecció contagiosa, present sobretot en xiquets i xiquetes, ja existia fa més de 2.000 anys en Babilònia. La vacuna va començar a comercialitzar-se en 1984, i està en la llista de medicaments essencials de l’OMS.

Malària

També coneguda com a paludisme, aquesta malaltia afecta majoritàriament a països africans i asiàtics. Afecta entorn de 500 milions de persones a l’any, i encara no existeix una vacuna totalment efectiva. No obstant això, després de trenta anys d’investigació, en 2015 es va començar un programa pilot per a una possible vacuna, anomenada RTS,S. Així, l’any passat va començar a aplicar-se a gran escala, mancant saber els resultats.

Tètanus

Aquesta malaltia infecciosa no és cap preocupació avui dia. Està produïda pel bacteri Clostridium tetani malgrat que molta gent pense que està associada a l’òxid. La vacuna va ser un èxit quan es va començar a provar en els soldats durant la Segona Guerra Mundial, i hi ha alguns països com els Estats Units en els quals ara com ara s’ha erradicat quasi per complet.

Papil·loma

Aquest virus està considerat com una de les malalties de transmissió sexual més comunes. Malgrat que l’ús del preservatiu protegeix de la infecció en un 70% dels casos, la vacuna és recomanable en xiquetes i xiquets d’11 i 12 anys per a prevenir el virus. No obstant això, encara no existeix un tractament específic per al papil·loma, però les prevencions actuals ajuden al fet que el virus es done en moltes menys persones.

Ébola

L’any passat Estats Units va aprovar la nova vacuna Ervebo contra aquesta malaltia. Així, la immunització pot generar defenses amb solo una dosi, i la persona està protegida deu dies després de la vacuna. No obstant això, encara existeixen països -sobretot a Àfrica- en els quals l’ébola pega fort per la feblesa del sistema sanitari. Encara així, hi ha països en els quals ja no hi ha rastre de la malaltia, com la República Democràtica del Congo.