¿Cuándo estará controlada la pandemia por coronavirus?
Una joven celebra el momento de su vacunación contra el coronavirus. / / ROBER SOLSONA (EUROPA PRESS)

Encara que l’èxit de les campanyes de vacunació al nostre país han reduït en bona mesura la gravetat de la pandèmia a nivell sanitari, els contagis continuen pujant amb l’aparició de nous símptomes en les persones vacunades.

A pesar que el coronavirus en els immunitzats sol ser molt menys greu que en les persones que no ho estan, només en molt estranyes ocasions requereix d’ingrés hospitalari, és important estar alerta davant qualsevol indici que de la malaltia. Sobretot tenint en compte que les persones vacunades infectades sí que poden transmetre el virus. 

Els símptomes que solen aparèixer en les persones vacunades és el excés de mucositat i les cefalees. Poden anar acompanyades d’esternuts, sensació d’ofec i tos seca. No obstant això, el símptoma més indicatiu continua sent la pèrdua d’olfacte i/o de gust.

A més, el coronavirus també pot causar dolor muscular, cansament i nàusees. No obstant això, aquests tres símptomes són menys freqüents entre els ja immunitzats i més propis dels no vacunats.

COM ACTUAR SI DESENVOLUPES AQUESTS SÍMPTOMES?

Davant aquesta pujada dels casos, des de les diferents autoritats sanitàries s’insisteix a no baixar la guàrdia. A pesar que les vacunes fan que la transmissibilitat del virus descendisca, això no evita que aquest puga mutar i evolucionar.

Cal esmentar que els experts ja havien previst que aquest increment de la incidència es produïra. Això es deu al sorgiment d’altres malalties respiratòries durant l’etapa tardorenca i hibernal. A més, l’augment del temps que passen les persones en espais tancats i, sobretot, les reunions d’àmbit social com les familiars propicien aquesta pujada.

L’autoritats sanitàries han demanat a la població saber detectar tots els símptomes descrits i prendre mesures sobre aquest tema. Les més optimas i eficaces són la realització d’un test al costat d’un aïllament preventiu.