Fernando Simón

Els brots de coronavirus no deixen de créixer a Espanya, entre ells el de Castelló, una situació que posa en perill a la població i podria acabar en un nou confinament. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha advertit que si les autonomies no apliquen mesures responsables o les situacions empitjoren adoptaran “mesures d’Estat”.

Aquest ha destacat que alguns d’aqueixos brots estan “adquirint volum” amb “casos per damunt del desitjable”. Encara que en aquest aspecte també ha deixat clar que molts de dites positives són asintomáticos.

Respecte a quan podrien donar-se aqueixes mesures estatals, Simón ha assegurat que “ara mateix estem lluny”. El responsable del CCAES ha explicat que malgrat l’increment de casos, els brots “s’estan controlant correctament”. No obstant això, ha admès que aquests són majors de l’esperat i la situació el preocupa.

DOS SUPÒSITS QUE PORTARIEN A UN NOU CONFINAMENT

Perquè l’Executiu de Pedro Sánchez torne a prendre les regnes de les autonomies hauran de donar-se dos supòsits. “Si les autonomies no apliquen les mesures i aquests brots comencen a superar l’àmbit d’una comunitat o es comença a no saber el que està passant és quan podrem començar a plantejar la possibilitat d’accions que superen l’àmbit comunitari”.

Simón ha remarcat que aquestes actuacions podrien ser “dràstiques” i incloure “coses com les que vivim en el passat”. Això significa que les mesures de l’Estat contemplarien per tant un nou confinament i tancament d’espais públics. No obstant això, ha assegurat que si els brots es controlen com fins al moment “és molt probable que no faça falta” prendre més mesurades.

CONFINAMENTS INDIVIDUALS

En relació a l’aïllament i confinament dels nous o possibles casos de coronavirus, Simón ho considera necessari. “No podem arriscar-nos encara al fet que una persona amb símptomes vaja pul·lulant per ací podent potencialment transmetre a altres persones”.

El director del CCAES creu que és un tema de responsabilitat personal i no alguna cosa que puguen controlar les autonomies. “Si les administracions han de controlar això han de fer-ho amb mesures dràstiques que tindran un impacte important com han tingut les que hem pres en els mesos anteriors”. Per això, ha recalcat que és vital la responsabilitat de cadascun per a evitar confinaments i tancaments.

Simón ha conclòs que el risc zero és inexistent. No obstant això, considera que la responsabilitat de les persones és clau per a evitar posar en risc als altres.