Las 6 nuevas calles que aprobará Valencia y cambiarán de nombre
Plaza de la Virgen de Valencia. / TAMARA MALANIY (UNSPLASH)

La Comissió de Cultura del Ajuntament aprovarà aquest dijous la retolació de sis nous carrers, quatre d’elles dedicades a dones destacades. Des de 2015 el consistori ha incorporat 43 noms de dones a la llista de carrers de la ciutat seguint la recomanació del Consell Municipal de la Dona.

L’objectiu és que també es tinga en compte la igualtat de gènere en la denominació dels carrers del municipi. Amb els acords que adoptarà demà la Comissió de Cultura, només faltaran cinc noms del llistat elaborat en el seu moment pel Consell de la Dona per a incorporar-los a la llista de carrers.

Donaran nom als nous carrers: Josefina Landete Aragó, Emma Castelnuovo i Paz Azzati Cutanda. A més es retolarà un altre carrer com Agrupació de dons lliures. Les dues vies restants portaran el nom dels valencians Vicent Vila Gimeno i Julio Chornet López.

QUI HI HA DETRAS DELS 6 NOUS CARRERS DE VALÈNCIA

  1. Josefina Landete Aragó, odontòloga. Landete es va especialitzar en estomatologia, va ser secretària del Comitè Femení d’Higiene Popular i va obtenir amb el número 2 la plaça d’odontòloga municipal de l’Ajuntament de Madrid. Va destacar per la seua labor a la Casa d’Higiene i a la Casa de Socors on va treballar fins que es va jubilar en 1955.
  2. Emma Castelnuovo, matemàtica. Castelnuovo va destacar per la seua activitat en la teoria i pràctica de l’ensenyament de les matemàtiques.
  3. Paz Azzati Cutanda, política. Una de les filles del periodista Azzati. Va ser autodidacta encara que va créixer en un ambient estudiantil. Persona culta, va patir nombroses penalitats i va pertànyer al Partit Comunista.
  4. Julio Chornet López, metge i regidor. Fruit de la petició ciutadana i de diverses associacions, es retolarà el carrer EP França amb el nom del Juliol Chornet López. Va ser un metge i regidor socialista de l’Ajuntament de València en els anys 1936-37.
  5. Vicente Vila, pintor. Figurarà en la llista de carrers de València amb el passatge Vicent Vila-Wila. Vila va ser un pintor, aquarel·lista i cartellista valencià conegut amb el pseudònim de Wila. Va treballar fent cartells per a CIFESA, il·lustracions per a llibres escolars i cartells de falles i de la Fira de Juliol.
  6. Agrupació de Dons Lliures. L’Organització de Dons Anarcosindicalistes donarà nom a un carrer del barri de la Torre.