La segunda fase de la desescalada comienza a tomar forma en la Comunitat Valenciana
Un camarero atiende a dos comensales en el primer día de reapertura de terrazas tras la tercera ola. / EFE

La Comunitat Valenciana continua avançant en la superació de la pandèmia. Amb una incidència acumulada ja per davall de la mitjana nacional, l’autonomia es prepara per a fer un nou pas en la desescalada. No obstant això, de moment tot apunta al fet que els canvis de la setmana vinent seran mínims.

Dilluns que ve 14 de març a les 23.59 hores finalitza l’actual decret que ha regulat la primera fase de la desescalada en aquesta tercera ona, la més dura del coronavirus. Hui dia, el Consell ja treballa en quins seran les pròximes mesures que regularan l’activitat diària dels valencians.

El primer pas es va donar aquest dimarts a la vesprada. Els responsables de Sanitat i Turisme es van reunir amb el sector de l’oci i l’hostaleria. Els principals pilars que anaven a sol·licitar-se era la reobertura dels locals amb aforament reduït; l’ampliació de les terrasses del 75% al 100% de la seua capacitat; i el retard de l’horari de tancament fins a les 20.00 o 22 hores.

L’OBERTURA DE L’INTERIOR DE BARS EN DUBTE

No obstant això, ha transcendit un descontentament per part d’algunes organitzacions hostaleres i és que tot apunta al fet que la Generalitat no complisca amb tot això. “Ens anem en blanc de la reunió, després de 14 dies més tancats. Sense cap pla ni anunci de mesures de compensació econòmica”, explicava el president de la Confederació Empresarial d’Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), Lalo Díez.

Díez va titllar de “fracàs” i “aixecada de camisa” la segona convocatòria de la taula per al procés de desescalada del sector. “Més enllà d’una tímida ampliació dels horaris a les 20.00 hores, sembla prevaldre la insistència a mantenir tancats l’interior dels locals sense posar damunt de la taula cap alternativa. Absolutament incomprensible i injustificable”.

En una línia similar es va posicionar Víctor Pérez, president de la Federació d’Oci i Turisme (FOTUR). Aquest va declarar que tot apunta al fet que no hi haurà una reobertura d’espais interiors fins que finalitze la Setmana Santa.

TOC DE QUEDA I TANCAMENT PERIMETRAL FINS A MITJAN ABRIL

L’anotació de Pérez coincidiria amb la línia que sembla que seguirà el Consell cara a les pròximes setmanes. La Generalitat podria optar per una tímida desescalada que no avançaria molt més en la segona fase. Així, a partir del 14 de març a penes entrarien en vigor noves mesures amb la finalitat de contenir les reunions socials durant el pont de San José, Setmana Santa i Pasqua.

El tancament perimetral de l’autonomia seguiria; el toc de queda continuaria de 22.00 a 06.00 hores; i les reunions socials estarien limitades entre les 4 a 6 persones. El que sí que podria tenir llum verda és permetre a les terrasses obrir al 100% de la seua capacitat sempre que es garantisca la distància de seguretat.

OBERTURA DE BINGOS I CELEBRACIÓ D’ESPECTACLES

Un altre punt per resoldre és la petició realitzada per FOTUR de permetre la celebració de espectacles i esdeveniments a l’aire lliure respectant les mesures sanitàries. Des de l’associació van detallar que “són segurs” i que es poden “alliberar” per a “poder avançar en la desescalada”.

D’altra banda, també s’ha demanat la reobertura de les sales de bingo en horari de 10 a 22 hores; i dels salons d’esdeveniments, locals d’oci i espectacles al 50% del seu aforament.

ACTIVACIÓ DE GIMNASOS I ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

Un veto que sí que es podria alçar la setmana vinent és l’interposat als gimnasos valencians. L’Executiu valencià podria permetre la reobertura d’aquests espais esportius, tancats des de gener, per a reprendre la seua activitat. A més, també s’estudia donar llum verda a l’oci educatiu. Així, els col·legis puguen reprendre la realització d’activitats extraescolars.

Serà aquest dijous quan el Consell celebre la Mesa Interdepartamental que definirà el full de ruta a seguir en les pròximes setmanes. En ella s’avaluarà l’avanç epidemiològic de la Comunitat Valenciana i el possible impacte de les jornades vacances. Aquests són dos factors clau per a permetre fer nous passos en la desescalada.