El valencià Santiago Posteguillo, guanyador del Premi Planeta

L'obra narra la història de Julia Domna, una dona que en un món polític d'homes es va imposar als generals de la Roma imperial.

Posteguillo
Santiago Posteguillo al recoger el Premio Planeta. EFE/Andreu Dalmau

L’escriptor Santiago Posteguillo ha guanyat el Premi Planeta, el major guardó literari d’Espanya amb una dotació econòmica de 601.000 euros. El valencià s’ha alçat amb este reconeixement gràcies a la novel·la històrica ‘Yo, Julia‘, una obra que se centra en la figura de Julia Domna, l’esposa de l’emperador romà Septimio Severo, una de les dones amb més poder del segle II.

El lloc de finalista i per tant guanyadora de 150.250 euros ha sigut per a l’escriptora i periodista Ayanta Barili, filla de l’escriptor Fernando Sánchez Dragó, i la seua obra literària ‘Un mar violeta oscuro‘, una història de lluita, superació i supervivència de tres generacions de dones d’una mateixa família a les que una figura masculina despietada aboca a la bogeria.

Mentres Posteguillo s’havia presentat al certamen sota el pseudònim de James Sussex i el títol fictici de ‘El ascenso’, Barili havia fet el propi amb el pseudònim de Sandra Glaser i el títol ‘El adiós’. Els dos premiats han sigut triats entre una xifra rècord de 642 obres presentades i valorades per un jurat integrat per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

Santiago Posteguillo i Ayanta Barili posen amb el Premi Planeta en el Palau de Congressos de Catalunya.

El sopar literari que va proclamar als guanyadors es va celebrar anit en el Palau de Congressos de Catalunya i va ser presidida pel Ministre de Cultura i Esport, José Guirao, per l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i pel President del Grupo Planeta, José Creuheras.

En la vetlada es van donar cita quasi un centenar d’escriptors de les diferents editorials del Grup, així com una nodrida representació d’altres personalitats de l’àmbit cultural, empresarial, polític i social, del cinema i la televisió, tant de Barcelona com de la resta d’Espanya.