Sanitat investiga 62 vacunaciones irregulares contra el coronavirus, entre ellos 10 cargos públicos
La consellera de Sanidad, Ana Barceló, explica las investigaciones de los vacunados ‘VIP’, ayer. | EFE / MANUEL BRUQUE

La consellera de SanitatAna Barceló, ha informat de la tramitació de diligències i la obertura d’expedients informatius a 10 càrrecs públics. Aquests formen part de un total de 233 casos la vacunació dels quals s’investiga per no ajustar-se als grups de risc corresponents.

“De tots ells, 171 casos estan justificats per ser persones del grup següent o de grups de risc justificats”. “Quant als 62 casos restants, són els que s’ha procedit a investigar amb més detall per a depurar, si escau responsabilitats”, ha destacat la titular de Sanitat.

Barceló ha precisat que va ordenar, tant a la Direcció General de Recursos Humans, com a Salut Pública, l’obertura d’expedients informatius. L’objectiu és saber si algun professional de la Conselleria havia comès alguna irregularitat; i per un altre, si havien sigut vacunades persones no pertanyents als grups que els corresponia i si hi havia alguna causa que justificara aquesta vacunació.

Segons Barceló, de la informació recaptada fins al moment, es desprèn que “es poden haver comès irregularitats”. En aquest moment hi ha oberts 9 expedients informatius, entre els quals ja estan en fase de diligències prèvies. “Tots ells afecten personal propi que haja pogut intervenir en el procés de vacunació. En trobar-se en tràmit, estan subjectes a la privacitat i protecció de dades corresponent”, ha puntualitzat Barceló.

Deu casos de càrrecs públics investigats per Sanitat

  1. Ximo Coll (alcalde del Verger) i Carolina Vives (alcaldessa dels Poblets). Es van vacunar junts. Va ser el 8 de gener en el Centre de Salut El Verger i es troba obert expedient de Diligències Prèvies.
  2. Cristina Morera (regidora de serveis socials i sanitat de Dènia). Va ser vacunada juntament amb alguns familiars el 12 de gener en la Residència Saint Lucia de Dènia. Es troba obert expedient de Diligències Prèvies.
  3. José Luis Cuesta Merin (fiscal Cap de Castelló). Vacunat en el Centre de Salut 9 d’octubre. El 29 de gener s’inicien diligències prèvies per part de Recursos Humans. Els responsables de la vacunació són la coordinadora d’infermeria d’Atenció Primària i un infermer. I es troba obert expedient de Diligències Prèvies.
  4. Luis Rubio (alcalde de Vilafermosa i administrador de la residència municipal).  Es va vacunar en aquesta residència. Segons al·lega, estava en el llistat de treballadors i residents facilitat per la residència i autoritzat per Salut Pública. Es troba obert un expedient informatiu en el Departament de Salut de Castelló.
  5. Francisco López (alcalde de Rafelbunyol). La vacunació es va produir el dia d’inici de la campanya en la primera residència de la Comunitat Valenciana en la qual s’administrava la vacuna. Per aqueix motiu es va convidar a l’alcalde i se li va administrar una dosi que va sobrar al final de la jornada. S’arxiva l’expedient per part de Recursos Humans.
  6. Bernabé Cano (alcalde de La Nucia i diputat provincial). Es vacuna el 6 de gener en la Residència Saba La Nucia. Es presenta juntament amb el regidor de sanitat en la Residència sense tenir autorització. També incompleix el protocol previst en els centres sociosanitaris i no figurava en els llistats de vacunació. Va ser vacunat pel personal de la residència. Es troba obert expedient de Diligències Prèvies.
  7. José Galiana (regidor de Sanitat d’Orihuela). Va ser vacunat el 6 de gener en la Residència Les Espeñetas. Es troba obert expedient de Diligències Prèvies.
  8. Juan Bautista (diputat Provincial responsable del Centre de Salut Mental Doctor Esquerdo). Es vacuna el 12 de gener en estar inclòs en el llistat de treballadors i residents facilitat per la Diputació per a la seua vacunació. En estar inclòs en el llistat, s’arxiva l’expedient per part de Recursos Humans.
  9. Àngel Ribés (alcalde de Benlloch). S’estan investigant les circumstàncies. En aparèixer aquesta persona estava en el llistat facilitat per Salut pública.

Tramitació de diligències i, si escau, obertura d’expedients

Respecte a aquestes persones, la titular de Sanitat ha informat que “s’ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l’obertura dels corresponents expedients per a fitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas”. També la aplicació, si escau, de les sancions arreplegades en la Llei 33/2001 General de Salut Pública i la Llei 10/2014 de la Generalitat de Salut.

Ana Barceló ha ressaltat que “les possibles irregularitats (62) quan es porten posades més de 149.000 vacunes (un 0,041%) no entelen en cap cas un procés de vacunació que està transcorrent amb la més absoluta normalitat”.

Segona dosi: conclusions del Comitè de Bioètica

Respecte al subministrament o no de la segona dosi a aquestes persones, la titular de Sanitat ha recordat que va ordenar que no se’ls subministrara “en tant es pren una decisió definitiva”. A més, va assenyalar que tindria en compte la posició del Comitè de Bioètica de la Comunitat Valenciana.

Aquest Comitè ha assenyalat que l’administració de la segona dosi hauria de plantejar-se “després d’haver conclòs la vacunació dels grups arreplegats en l’estratègia de vacunació”. “La recomanació és vacunar a les 6 setmanes de la primera dosi que, assegura l’informe del Comitè, és el termini màxim marcat per l’OMS per a la segona dosi de la bovina Pfizer”. Segons Barceló, el Comitè també recomana en el seu informe “que es prenguen mesures de sanció o disciplinàries”.