A DEBATE | ¿Serán necesarias 100 semanas para vacunar a toda la Comunitat Valenciana?
Una profesional sanitaria de la Comunitat Valenciana recibe la primera dosis de la vacuna contra el coronavirus.

Sis mesos és el termini aproximat que dura la immunitat enfront del coronavirus en aquelles persones que l’han patit. Per això, des del Govern han decidit fer un canvi en el pla de vacunació contra la COVID-19. A partir d’ara els menors de 55 anys que hagen superat la malaltia en els últims sis mesos seran els últims a vacunar-se.

Així apareix detallat en l’últim esborrany del document “Estratègia de vacunació enfront de COVID19 a Espanya” elaborat per la Comissió de Salut Pública, segons ha publicat laSexta. Aquest pla serà avaluat avui en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. A partir de llavors començarà a aplicar-se la mesura que en un primer moment només afectarà sanitaris.

Els experts consideren que aquest grup poblacional disposa d’anticossos amb els quals romandre immunitzat sis mesos. A més, asseguren que els casos de reinfecció són aïllats i “excepcionals” pel que estan exempts de risc. No obstant això, els majors de 55 anys queden exclosos d’aquesta decisió. Consideren que en cas de reinfecció podrien desenvolupar un quadre clínic de major gravetat.

EL VACUNAT QUE ES CONTAGIE ENTRE DOSI TAMBÉ ESPERARÀ

A més, el document inclou una altra novetat. Si un menor de 55 anys ja vacunat de la primera dosi contrau el coronavirus, no rebrà la segona fins a mig any després.

Aquesta decisió ja s’arreplegava com a recomanació en l’actualització de l’estratègia del passat mes de gener. “Es podrà posposar la vacunació del personal sanitari de primera línia (grup 2) i de l’altre personal sanitari i sociosanitari (grup 3) que haja passat la malaltia, fins que transcórreguen 6 mesos de la data de diagnòstic. Aquesta recomanació es realitzarà preferentment en les persones d’aquests grups menors de 55 anys d’edat”, assenyala el text.

Encara que aquesta recomanació anava destinada fins ara al personal sanitari, la mesura ha decidit estendre’s a la població global abans d’arrancar la vacunació massiva.

ELS CONTAGIATS PODRIEN REBRE UNA ÚNICA DOSI

Estudis preliminars ja avancen la possibilitat que els contagiats únicament reben una dosi per a reforçar la seua immunitat. No obstant això, de moment no està aplicada aquesta mesura.

Segons l’Hospital Muntanya Sinaí de Nova York, els infectats de coronavirus que ja han sigut vacunats han tingut més efectes adversos després de rebre la primera dosi que aquells que no havien patit la malaltia. Això, sumat a les defenses pròpies, està plantant un canvi en la política de vacunació. Asseguren que d’aquesta forma s’evitaria el malestar dels seropositius. A més, es garantiria la seua immunitat i s’estalviarien nombroses dosis de la vacuna.