La hostelería valenciana alerta de una subida de precios en Navidad

El Ministeri de Sanitat ha proposat endurir el nou semàfor Covid davant l’auge de contagis. La Comissió de Salut Pública debatrà hui les mesures que hauran de prendre les autonomies en cada zona de risc. Entre elles destaca avançar el tancament tant de l’hostaleria com de l’oci nocturn, dos punts que les autoritats consideren claus en la transmissió del virus.

La nova proposta de Sanitat contempla limitar l’horari de l’hostaleria a les 23.00 hores en aquells territoris que estiguen en zona de risc mitjà. Així, els bars, restaurants, terrasses, cafeteries, bingos, casinos i locals d’aposta d’aquestes àrees de contagi haurien de tancar abans de la mitjanit.

No obstant això, per a aconseguir el nivell 2 del semàfor han de complir-se una sèrie de paràmetres. Aquesta fase està definida per comptar amb una incidència acumulada superior als 100 casos per cada 100.000 habitants; una taxa d’hospitalitzacions de 15 a 30 persones per cada 100.000; i uns ingressos en UCI de 2 a 3 malalts Covid per cada 100.000.

A més, en aquest escenari de la pandèmia els aforaments també quedarien restringits amb un màxim del 50% a l’interior i del 80% en exterior. A això se sumaria que les taules no podrien superar els 10 comensals, una mesura que posaria en perill els sopars de Nadal.

L’HOSTALERIA I L’OCI NOCTURN TAMBÉ PODRIEN TANCAR

Al marge de l’hostaleria, aconseguir el nivell de risc mitjà també implicaria canvis en l’oci nocturn segons l’esborrany. Els pubs i discoteques estarien obligats a tancar a la 01.00 hores. De la mateixa manera, el ball hauria de ser obligatòriament amb màscara en ser espais interiors.

Altres restriccions de Sanitat serien per a cerimònies i activitats esportives. Les noces o comunions que es realitzaren en espais interiors no podrien superar el 50% de l’aforament.

Respecte als gimnasos, aquests romandrien al 50% encara que no hi hauria límit a l’aire lliure sempre que es compliren amb les distàncies de seguretat.

Les mesures de Sanitat anirien més enllà si el coronavirus complica la situació. Els territoris que aconseguiren el risc alt (IA +300) es veurien obligats a restringir més els aforaments en l’hostaleria. Els locals obririen les seues portes però ho farien amb un aforament del 25% i un màxim de 6 comensals per taula. A més, l’horari continuaria limitat amb tancament a les 23.00 hores. No succeiria el mateix amb l’oci nocturn l’activitat del qual quedaria totalment suspesa.

Cara a una situació de risc extrem (IA +500), els bars, restaurants i cafeteries tancarien els seus locals. Els espais a l’aire lliure, és a dir, les seues terrasses sí que podrien obrir encara que amb aforament limitat.

LES NOVES MESURES DE SANITAT AFECTARIEN A VALÈNCIA?

La resposta és que de moment no. Actualment a nivell nacional, Espanya sí que estaria en un nivell de risc mitjà quant a incidència acumulada. El país presenta una taxa de 132,19 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, la pressió en planta és del 2% i en UCI del 5,7% quedant lluny dels nous valors proposats per Sanitat.

Respecte a la Comunitat Valenciana es dóna una situació similar a la del conjunt d’Espanya. L’autonomia supera la barrera dels 100 casos per cada 100.000 habitants amb una IA de 133,15.

No obstant això, la pressió hospitalària queda per davall dels paràmetres marcats amb un 3% d’ingressos en planta i un 6,8% en UCI. D’acord amb les últimes dades registrades, en aquests moments hi ha 6.632 casos actius. De tots ells, 289 persones estan ingressades i 55 es troben en l’UCI.