Sanidad anuncia el plan definitivo para la Navidad: reuniones de 10 personas y toque de queda a la 1
Varios transeúntes en un mercadillo navideño durante la pandemia. Quique García (EFE)

El ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) presidit pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha reunit en la vesprada del dimecres per a donar a conèixer el Pla de mesures de salut pública enfront de la Covid-19 per a la celebració del Nadal.

Després de més de dues hores de negociació, s’ha arribat a un consens comú per a marcar com seran les festes nadalenques. L’objectiu ha sigut traçar un únic Nadal per a Espanya i evitar així una tercera ona de contagis al gener.

Entre les mesures més destacades es troba el permís de celebrar reunions de 10 persones. A més, hi haurà un toc de queda menys restrictiu que arrancarà a la 01.30 hora i les autonomies hauran de tancar-se entre el 23 de desembre i el 6 de gener permetent només viatges per a visitar a familiars.

COM SERAN LES REUNIONS?

El Nadal d’enguany estan lluny de ser multitudinàries. Les reunions familiars seran de fins a un màxim de deu persones. Aquest número únicament serà per als dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener ja que la resta de dates dependrà de cada autonomia. En el cas de la Comunitat Valenciana continua sent de 6 persones. Illa ha assenyalat que els xiquets sí que comptabilitzaran i recomana que hi haja un màxim de dos grups de convivència per reunió.

QUIN SERÀ L’HORARI DEL TOC DE QUEDA?

El document manté el confinament nocturn però amb excepcions. Tant el dia 24 com el 31 de desembre, Sanitat limitarà la mobilitat entre les 01.30 i les 06.00 hores. Això suposa 90 minuts més de llibertat de moviment en la Comunitat Valenciana doncs l’actual toc de queda arranca a les 24:00 hores. Al marge de les dates assenyalades pel Ministeri, la resta de dies cada autonomia tornarà al seu toc de queda habitual.

ES PODRÀ VIATJAR PER ESPANYA?

El pla de restriccions assenyala que no es permetran els viatges entre les diferents autonomies entre el 23 de desembre i 6 de gener. No obstant això, hauran d’estar justificats com fins ara (treball, salut, cuidat de dependents, etc.) o bé respondre a una mobilitat nadalenca per a anar a casa de familiars o afins. Per tant, els viatges turístics continuaran estant prohibits.

El ministre ha donat a entendre que no hi haurà un control com a tal i ha assenyalat que des del Govern “confien en l’actitud responsable” de la ciutadania. També ha destacat que en cas que vaja a requerir-se algun document justificatiu s’avançarà pròximament.

A més, Illa ha anunciat que hi haurà excepció per a Canàries i Balears. En totes dues autonomies es donarà un altre tipus de mesures de mobilitat que es donaran a conèixer en breu.

I QUÈ SUCCEIRÀ AMB ELS VIATGES INTERNACIONALS?

Tornar a Espanya per Nadal sí que serà possible. Els viatgers procedents de països en risc (consulta ací la llistahauran de venir amb una PCR negativa. Aquesta haurà de fer-se en les 72 hores prèvies al viatge. En cas de ser un resident a Espanya el que haja de viatjar a l’estranger també serà factible encara que dependrà de les normes del país de destinació.

LA MISSA DEL GALL POT CELEBRAR-SE?

La tradicional Missa del Gall sí que podrà celebrar-se la nit del 24 de desembre però haurà d’acabar abans del toc de queda (01.30). També haurà de complir amb l’aforament que establisca cada autonomia per als actes religiosos. Per contra, les parròquies no podran celebrar adoracions que comporten bes o un altre tipus de contacte a figures del Xiquet Jesús o altres sants.

HI HAURÀ CAVALCADA DE REYES?

El document de Sanitat incideix en què han d’evitar-se esdeveniments que suposen «situacions d’elevat risc de transmissió». El Ministeri considera que és preferible no celebrar cavalcades aquest Nadal encara que dependrà de cada administració. En el cas de la Comunitat Valenciana ja es va anunciar que se seguiria la línia dictada per Illa en aquest aspecte recomanat no celebrar cavalcades. Des del Govern consideren més avantatjós celebrar esdeveniments estàtics on puga controlar-se l’aforament o retransmetre per televisió.

ES PODRAN VISITAR PESEBRES I MERCATS AMBULANTS DE NADAL?

Sí, sempre que es respecten els aforaments. En aquest Nadal els aforaments per a accedir a pesebres o concerts de Nadal seran del 50%. També s’haurà de garantir la distància de seguretat per a evitar aglomeracions. Respecte als mercats ambulants nadalencs, sí que es podran realitzar i a València ja ha començat. La seua instal·lació haurà de ser sempre a l’aire lliure i establir aforaments per a assegurar les distàncies.

ES CORRERÀ LA SANT SILVESTRE?

Encara que en un primer moment es va dir que cada localitat podria decidir aquest aspecte, ara la situació ha canviat. El Govern ha prohibit la celebració de grans esdeveniments esportius. En el seu lloc ha recomanat que es realitzen modalitats de participació virtual. Per tant, enguany serà impossible veure córrer la tradicional Sant Silvestre en les diferents ciutats espanyoles. En el cas de València aquesta competició ja s’havia cancel·lat.

ELS RESTAURANTS OBRIRAN LES SEUES PORTES?

Sanitat permetrà que els bars, restaurants i cafeteries puguen continuar donant serveis de menjar però amb taules de màxim 6 persones. S’haurà de garantir la distància de seguretat de 1,5 metres i l’aforament dependrà de les autonomies.

A més, el pla de Nadal vol reforçar el missatge de la importància d’usar la màscara quan no s’està consumint. De la mateixa manera, recomanen que s’eviten els plats compartits i s’aposte per menús individuals.