La vacuna Pfizer causa las primeras reacciones adversas en Reino Unido
Una mujer recibe la primera dosis de la vacuna Pfizer/BioNTech en el Guy's Hospital de Londres. / Victoria Jones (PA Wire/dpa)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat les dos dates que remena el Govern per a arrancar la campanya de vacunació contra el coronavirus. El 4 i 5 de gener és quan s’espera poder iniciar el subministrament de les primeres dosis als espanyols.

Així ho ha avançat avui Illa en el desdejuni informatiu Nova Economia Fòrum. Segons el ministre, les vacunes estaran en marxa en qüestió de dues setmanes exactes. No obstant això, abans haurà d’explicar-se amb l’autorització de l’Agència Europea del Medicamente (EMA per les sigles en anglès).

El pròxim 29 de desembre se celebrarà una reunió de l’EMA en la qual es preveu autoritzar la vacuna Pfizer, la que ja està a Regne Unit. De donar-se aquesta autorització, la Comissió Europea haurà de donar llum verda en les 48 hores següents per a iniciar el subministrament de dosi.

Segons el ministre, l’arribada de les vacunes “serà progressiva”. A més, la campanya arrancarà alhora en totes les autonomies. “Espanya comptarà amb 140 milions de dosis. Hi haurà vacunes per a tots i sobraran. Tenim totes les capacitats preparades perquè quan arriben es puga immunitzar a la població amb totes les garanties necessàries”, ha explicat.

Illa confirma que las vacunas contra el coronavirus llegarán en "menos de un mes"
Calendari de vacunació contra el coronavirus segons el pla del Ministeri de Sanitat. / Elaboració pròpia 7 Televalencia

LES TRES ETAPES DE LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Illa ha avisat que les vacunes aniran arribant a Espanya de forma “progressiva”. Per això, el Govern ha dissenyat un pla amb tres fases de priorització.

Com ja es va avançar, la primera etapa serà de gener a març i comptarà amb un “número molt limitat de dosi”. Ací es vacunaran als residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i amb discapacitat; el personal sanitari de primera línia; un altre personal sanitari i sociosanitari i grans dependents no institucionalitzats.

La segona etapa arrancarà a l’abril i es prolongarà fins al mes de juny mentre que la tercera i última fase serà a l’estiu encara que no s’ha establit una data concreta. En totes dues etapes es vacunarà a la població en general: majors de 64 anys; persones amb gran discapacitat o condicions de risc; persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats; persones pertanyents a poblacions vulnerables per la seua situació socioeconòmica; persones amb treballs essencials; personal docent; població infantil; població adolescent i jove (majors de 16 anys); població adulta; població d’àrees d’alta incidència i/o situacions de brots; embarassades i mares que proporcionen lactància natural; població seropositiva a SARS-CoV-2.