Se detectan los primeros casos de Ómicron Sigilosa en Europa
Un sanitario realiza una prueba PCR a un profesional del Hospital Provincial de Castellón. / FOTO: Europa Press.

La troballa inèdita de casos positius de COVID-19 ha forçat al Ministeri de Sanitat a canviar la seua estratègia de gestió. Així, s’han aprovat una sèrie de canvis en el protocol sanitari per a alliberar pressió sobre l’atenció primària.

No obstant això, l’impacte hospitalari respecte als contagiats per Ómicron continua sent inferior al d’altres ones. A més, el sistema de detecció i rastreig actual està completament desbordat. Majoritàriament, aquestes tasques es realitzen en els centres de salut i són els encarregats de realitzar les proves diagnostiques a través de PCR a la població.

Per això, el govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat en el Consell Interterritorial de Salut el canvi del protocol. Així, Sanitat ha decidit limitar la realització d’aquests tests PCR a la població. En cas de sospita, ja no es realitzaran tests PCR per a confirmar els casos positius de coronavirus.

ELS TESTS PCR ES LIMITEN A GRUPS DE RISC I CASOS GREUS

D’ara en avant, aquesta prova diagnostica només es realitzarà si la persona afectada presenta simptomatologia greu o pertany a algun col·lectiu de risc. Aquesta reforma s’estableix en el document redactat per la Comissió de Salut Pública que s’adapta al nou escenari epidemiològic. Així, es pretén adaptar l’estratègia de detecció primària, vigilància i control del coronavirus als nous casos d’Ómicron.

Aquesta modificació substancial s’afig al escurçament de les quarentenes per als positius asintomáticos de deu a set dies. La nova ona de coronavirus ha marcat la passada d’una fase pandèmica a una altra endèmica, segons paraules de la ministra de Sanitat, Carolina Darias. La política assegura que la variant Ómicron és més transmissible, però menys greu i amb un període d’incubació més curt.

En aquest context, els centres de salut deixaran de realitzar seguiment actiu sobre els casos de les persones positives asintomáticas. A més, també es deixarà de realitzar aquest seguiment a quadres lleus que no siguen grups de risc. La idea d’aquesta reforma és salvar l’atenció primària de la troballa de rastrejos i proves a la població sense perill real.

Per això, finalitzen les PCR generalitzats en la xarxa sanitària a les persones que siguen contactes estrets d’un positiu. Ara, els esforços se centraran en les persones de risc com els majors de 70 anys, immunodeprimits, embarassades o no vacunats. A més, també se suma a aquesta llista els grups d’entorns vulnerables com a residències, presons o centres de persones amb discapacitat.

ELS POSITIUS EN ELS TESTS RÀPIDS ES DONARAN PER VÀLIDS

Per a la resta de la població, la persona amb sospita de coronavirus haurà de fer-se una prova a casa. A través del test d’antígens, el resultat positiu es donarà per vàlid. Si es confirma la infecció però no hi ha símptomes o són lleus, cal guardar set dies de quarentena en el domicili particular. En canvi, si la simptomatologia persisteix no es pot abandonar l’aïllament fins al desè dia.

No obstant això, les comunitats autònomes i la ponència d’alertes decidiran la setmana que ve sobre aquests positius. S’està debatent sobre si els positius dels acte-test figuren o no en l’estadística oficial després de no estar confirmats pels centres de salut.

FI DELS CONFINAMENTS DELS GRUPS BAMBOLLA A LES AULES

Una altra de les novetats arreplegades en el document consensuat en la Interterritorial és el fi dels confinaments generalitzats en l’àmbit escolar. Aquesta mesura del ve justificada per l’inici de la vacunació pediàtrica dels menors entre 5 i 11 anys. Es començarà a aplicar quan l’alumnat torne a les seues classes després de les vacances de Nadal. Així, en cas de brot en una aula, es determinarà un protocol d’actuació depenent del context.

A més, cal recordar que el pròxim 4 de gener està prevista la reunió entre Sanitat, Educació i comunitats autònomes. En aquesta conferència es detallarà amb major exactitud la mesura i la volta a les classes. La intenció és que es garantisca i es mantinga la presencialitat.