El número de suicidios se dispara en Valencia con un 30% más en el último año
Una pareja pasea junto a un galeón . / LA MARINA

El nombre de defuncions per suïcidi ja supera al de morts per accidents de trànsit a València. Així ho evidencien les xifres de 2020, les quals revelen que 82 valencians d’entre 20 i 39 anys es van llevar la vida l’any passat.

En 2008 va ser el primer any en què les morts per suïcidi van superar a les morts de trànsit. És una realitat molt dura de la qual no ens hem atrevit a parlar probablement per falta d’informació, ha sigut un tema tabú”.

Així ho explicava la coordinadora de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, Llum Moral, en l’últim programa de ‘Valencia en Abierto’ amb motiu de el Dia Mundial de la Salut Mental.

Enguany la jornada pretén defensar l’accés universal i equitatiu als serveis d’atenció i prevenció de la salut mental i és que la falta de recursos agreuja aquesta problemàtica.

Segons arreplega el Defensor del Poble, Espanya només disposa de 6 psicòlegs per cada 100.000 habitants. La dada suposa una trava per a tots aquells que requereixen d’atenció sanitària en matèria de salut mental. Les dades parlen per si sols perquè mentre el 8,3% de la classe mitjana-alta o alta va al psicòleg arran de la pandèmia; en la classe treballadora la xifra cau al 5,9%.

LA SALUT MENTAL DISPARA LES ALARMES EN LA PANDÈMIA

A més, a la falta de professionals sanitaris s’uneix una manca educativa en salut mental. Segons Moral, a Espanya no es treballa l’educació emocional. Això porta a un desconeixement sobre com fer front a qüestions com l’estrès derivant en ansietat i sofriment per a la persona.

Aquesta és una de les qüestions que Moral assenyala que ha succeït durant la pandèmia. Les xifres revelen que 6 de cada 10 persones a Europa s’han vist afectats per la denominada “fatiga pandèmica”. A Espanya més del 40% de la població ha patit algun episodi d’ansietat durant el mateix període.

“Veníem d’un percentatge elevat d’atenció a persones amb problemes de salut mental greus. No obstant això, ara ja estem veient que hi ha persones amb problemes de salut mental que han debutat en la pandèmia i esperem que no es cronifiquen i es queden en una cosa temporal”.

QUÈ FER SI DETECTEM UN CAS DE SALUT MENTAL?

Per a Llum Moral el principal problema de hui a l’hora d’enfrontar un cas de salut mental és la desinformació. “La societat no està preparada per a saber com actuar si algú et diu que la seua vida no val la pena. No ens ho han ensenyat”, declara. “Cal aprendre a escoltar a la persona. La solució està a parlar perquè solament parlant es pot prevenir i només prevenint podem fer alguna cosa tots com a societat”.

Respecte a la qüestió de què fer, Moral té clar que el més important és “escoltar”. A això se li suma no jutjar, acompanyar, no estigmatitzar, no donar ordres i aconsellar en algun moment determinat.

A més, la coordinadora de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana insisteix en la importància d’acudir a la recerca d’assessorament professional. “S’han de dirigir al seu metge d’atenció primària per a dir-li pel que està passant i el metge si ho considera li derivarà a la unitat de salut mental”.

“Encara que siguem reticents, els professionals estan per a ajudar-nos i per a escoltar-nos. Confiem en ells, per a això han estudiat i són professionals”, conclou.

ENTREVISTA COMPLETA A LLUM MORAL, EXPERTA EN SALUT MENTAL