Sagunt teatralitza la seua història com a inici de la seua Capitalitat de la Cultura 2018

Marzà: "Volem que les poblacions que tenen aquest reconeixement siguen una eina per a vertebrar culturalment el nostre país"

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per l’alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, i l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha presentat els actes d’obertura de les dues capitalitats culturals valencianes 2018-2019, que tindran lloc el dissabte 28 d’abril.

Cultura de la Generalitat va crear, seguint el Pla ‘Fes Cultura’, el projecte de Capital Cultural Valenciana. Aquesta iniciativa parteix del Pla de democratització cultural i té per objectiu fomentar la territorialització de la cultura a les nostres comarques i potenciar-la des del punt de vista social i econòmic, així com visibilitzar les iniciatives culturals que es duen a terme als municipis valencians.

Segons el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, “Aquest projecte es basa en altres experiències posades en marxa fa temps i que estan funcionant molt bé, com és el cas de l’European capital of Culture o les capitals culturals d’Amèrica Llatina”.

Marzà ha afegit que “volem que les poblacions que tenen aquest reconeixement siguen una eina per a vertebrar culturalment el nostre país. A més, la capitalitat cultural fa que la cultura siga un motor econòmic en aquelles poblacions que la representen, tant per al sector cultural com per als sectors turístics i de serveis, gràcies a una afluència de públic més alta com a conseqüència de les programacions que es proposen”.

En aquest context, la primera Capital Cultural Valenciana l’ha merescuda durant un any la ciutat de Gandia, el projecte de la qual va ser l’escollit per una comissió d’experts impulsada per Cultura de la Generalitat.

Ara arriba el torn de Sagunt i Potries, que seran capitals culturals valencianes del 25 d’abril de 2018 fins al 25 d’abril de 2019. La novetat d’aquesta edició és que s’han triat dues capitalitats per part de Cultura de la Generalitat, una de més de 5.000 habitants i una de menys de 5.000 habitants. “Considerem que això és important per a mostrar que la potenciació cultural es pot fer des de qualsevol lloc, independentment del gruix poblacional”, ha destacat el conseller Vicent Marzà.

Activitats de Cultura a les capitalitats culturals valencianes

Les dues capitalitats comptaran per part de la Generalitat amb almenys una exposició, una trobada del sector cultural i activitats de les tres àrees que conformen l’Institut Valencià de Cultura: Arts Escèniques, Música i Cultura Popular, i Audiovisuals i Cinematografia.

El conseller ha concretat un dels muntatges de què disposaran les dues capitalitats en les seues programacions per part de Cultura de la Generalitat. Serà l’espectacle de carrer ‘Aigua’, una coproducció de l’IVC amb el Festival Vit de Vila-real, l’Institut d’Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló.

Específicament a Sagunt, aquest espectacle es podrà veure en el marc del festival Sagunt a Escena. Així mateix, Marzà ha volgut explicitar que “l’edició Sagunt a Escena d’aquest estiu serà encara més especial gràcies a la capitalitat. Aprofitarem per a obrir-lo també al públic infantil i per a involucrar encara més el teixit cultural de la ciutat, del Port i de la comarca”.

Els projectes de capitalitat cultural de Sagunt i Potries

El responsable de Cultura de la Generalitat ha volgut destacar els acurats projectes presentats per Sagunt i Potries, que han estat els escollits per a ostentar les capitalitats culturals.

Segons Marzà, “pel que fa a Sagunt, el lema de la seua capitalitat, ‘Civitas amabilis’, diu molt del seu projecte, que aprofitarà aquest reconeixement per a difondre encara més la riquesa patrimonial i històrica que conserva. Una ciutat amb un llegat impressionant i una oferta de programació cultural diversa més que contrastada. Sagunt, civitas amabilis és, a més, i fonamentalment, el centre neuràlgic valencià de l’empremta romana”.

En aquest sentit, l’alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, ha explicat: “Sempre dic que per a nosaltres la cultura no és una despesa, sinó una inversió. La cultura és un dels factors essencials a l’hora de valorar el progrés, el benestar i el desenvolupament d’una societat. El fil conductor de la nostra proposta són les diferents cultures que han passat per Sagunt i han deixat empremta de les seues llengües, creences, valors i models d’organització que han constituït la nostra tradició, el patrimoni i la forma de vida des de fa 2.500 anys”.

Quant a Potries, Marzà ha destacat que “una població de poc més d’un miler d’habitants ha merescut la capitalitat cultural pel projecte que du a terme, amb el lema ‘Patrimoni viu’. Una marca que du desenvolupant des de fa més d’una dècada al voltant de la potenciació cultural i patrimonial que té. Els seus trets giren entorn la cultura i la història de l’aigua, dels moriscos i repobladors a la vora del riu Serpis i de la seua proximitat al mar”.

L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha afegit “La cultura ha passat a ser factor clau per al desenvolupament del nostre poble. Apostem per la cultura per a encarar els reptes de futur, i ho fem convençuts que aquesta és l’estratègia per a generar riquesa i augmentar la qualitat de vida dels residents i nouvinguts, i evitar així el despoblament del municipi”.

Actes d’obertura a Potries i Sagunt el 28 d’abril

Els primers actes arrancaran a Potries el dissabte 28 d’abril al migdia. S’iniciaran amb la visita al Museu Cassoleria Àngel Domínguez. Seguidament, a la Casa de la Cultura es representarà l’obra ‘El viatge a la lluna’, de G. Melier, a càrrec de la companyia Tries-Titelles. Després d’un passeig pel nucli antic del poble tindrà lloc una entrada de bandes de música, amb l’Associació Artisticomusical Sant Blai de Potries i l’Aranya d’Albaida, i la Colla de Dolçaines de la Safor.

Dins dels actes de celebració del Festival de Recreacions Històriques de Sagunt ‘Saguntum invicta’, que es desenvoluparan del 27 al 29 d’abril, hi haurà dues fites específiques per a l’obertura de la seua capitalitat cultural. D’una banda, la recreació a la plaça Major d’un soterrament iber i, de l’altra, a les 22.30 hores, a la plaça Cronista Chabret, l’espectacle ‘Farenheit Ara Pacis’, de la companyia Xarxa Teatre.