Dos detenidos en Ruzafa por acuchillar a un vecino en la cabeza
Calle General Prim del barrio valenciano de Ruzafa. /

La falta d’aparcament i el preu dels lloguers continuen sent les principals preocupacions en el barri de Russafa. Així ho arreplega l’últim estudi realitzat per l’Associació de Veïns i Comerciants de Russafa (Russafí) sobre la percepció de la situació del barri.

L’informe recopila informació a través d’una enquesta realitzada a un total de 263 persones residents en Russafa. En ell es posa de manifest l’evolució positiva que ha tingut el barri valencià en els últims 20 anys. De fet, per al 75,6% de les persones enquestades ha millorat molt o bastant; per al 17,4% s’ha mantingut igual; i només per al 7,2% ha empitjorat.

No obstant això, l’anàlisi de Russafí també reflecteix els pros i els contres del barri. A més inclou les propostes per a millorar o corregir les deficiències del dia a dia d’una de les zones cèntriques i dinàmiques de la ciutat.

Cèntric carrer del barri de Russafa. / ANTONIO MARÍN (FLICKR)

EL MÉS POSITIU DE RUZAFA SEGONS ELS SEUS VEÏNS

Respecte a les coses més positives que ressenyen del barri, se situa el dinamisme del barri (73,39%); l’oferta de comerç, oci i gastronomia (71,1%); la regeneració urbana del barri (65%); l’ambient dels seus carrers i les terrasses (64,2%); i l’activitat cultural (63,5%).

En la mateixa línia de positivisme es mostren els residents i comerciants a l’hora de valorar l’activitat turística en el barri. Per al 48,6% és positiva o molt positiva; per al 40,3% és indiferent; i per a l’11% és negativa o molt negativa.

Mercat municipal de Russafa. / ANTONIO MARÍN (FLICKR)

RUSSAFA RECLAMA MESURES PER A REDUIR L’IMPACTE DE L’OCI I TURISME

L’estudi no ha obviat tampoc el context actual, marcat per la crisi del coronavirus. Davant la pregunta de com ha afectat el barri, el 81,5% de les persones enquestades parlen de l’empobriment del xicotet comerç; el 41,9% de nerviosisme entre els ciutadans; el 32,5% d’una reculada en l’activitat turística; i el 6,2% d’un descens de població.

Sobre les alternatives per a solucionar les dificultats a les quals ha de fer front el barri, el 80,6% les persones enquestades ressalten la necessitat de reclamar millores a l’Ajuntament; així com impulsar vies de col·laboració entre tots els que desenvolupen la seua activitat en el barri (78,3%).

Els segueixen, participar en el disseny d’un pla de mesures per a reduir l’impacte de l’oci i el turisme, segons el 61,2%; confeccionar una guia de comerç, cultura i oci per a promocionar Russafa, segons el 55,1%; i, finalment, continuar denunciant les coses que no agraden, segons 50,1%.