Ruben Blades i els valencians Zoo, Jazzwoman aquesta setmana en els concerts de Vivers

Cinc propostes amb coordenades sonores molt diverses

conciertos Viveros

Els Jardins de Vivers acolliran durant aquesta setmana cinc concerts de la Gran Fira de València que, a més. Es tracta de cinc propostes amb coordenades sonores molt diverses: Rubén Blades posarà els ritmes llatins amb l’orquestra de Roberto Delgado; Dub Incfusionarà reggae i dancehall amb músiques àrabs i del món; Beret encapçalarà la nit PERVERSOS, dedicada al rap; Iván Ferreirointerpretarà els temes de Casa; i Els Secrets celebraran quatre dècades damunt dels escenaris.

El panameny Rubén Blades, autor de temes com “Pedro Navalla”, “El cantant” o “Desaparicions”, està de gira amb el seu compatriota Roberto Delgado i la Salsa BigBand. D’aquesta col·laboració va sortir el disc Medoro Fusta, que es va publicar el passat mes de maig.

De l’escena alternativa francesa, Dub Incarribarà a València el dimecres, 11 de juliol, per posar en escena reggae, dancehall, rap o ritmes del món, amb lletres en francès, anglès i el cabilenc, una llengua berber. En la seva discografia destaquen treballs com Diversité(2003), Hors Controlo (2010) i So What (2016) i han col·laborat amb artistes com Tiken JahFakoly, Skarra Mucci, Naâman, Tarrus Riley o Ky-*Mani Marley.

Aquesta mateixa nit, els gandienses Zoo tornaran a l’escenari dels Concerts de Vivers després de la seva actuació en 2017. La banda ha estat en bona part de la geografia espanyola i europea amb la seva mescla d’hip-hop, ritmes electrònics i lletres de denúncia social. Finalment, l’argentina Sara Hebe fusionarà rap i ritmes llatinoamericans i JazzWomaninterpretarà les cançons del seu àlbum de debut, Bagheera, amb el col·lectiu local Perifèria Nord.

L’espectacle de PERVERSOS tindrà lloc dijous que ve, 12 de juliol, i ajuntarà tres veus de la nova hornada de la música urbana en castellà: Beret, Arkano i Zetazen. El sevillà Beret es va criar musicalment en el rap, però introdueix altres sonoritats provinents del pop, el reggae i el dancehall. Amb tres discos al mercat, acaba d’editar la cançó “El món és seu”, pertanyent a la banda sonora de la pel·lícula del mateix títol. D’altra banda, l’alacantí Arkano barrejarà la improvisació i el freestyle. Actualment, presenta Bioluminescència. El cartell es completarà amb el madrileny Zetazen, autor de l’àlbum ElegantPain i del single “Esmenti’m”.

Els Jardins del Real rebran la visita del cantant Iván Ferreiro el divendres, 13 de juliol. Creador dels Pirates i de cançons com a “Anys 80”, “Promeses que no valen gens” o “Mi escorxador clandestí”. Es troba de gira amb l’àlbum Casa, publicat a la fi de l’any 2016. Podria incloure en el seu setlist les composicions que ha escrit per a la sèrie de televisió Fariña i alguna versió de Cops Baixos, banda a la qual dedicarà el seu proper llançament.

En aquesta ocasió, l’artista convidat serà el valencià Joe Pask. El cantant alcoià presentarà el seu disc, titulat Salt, amb sonoritats americanes, amb reminiscències de rock i folk.

DISSABTE, 14 DE JULIO: ELS SECRETS

La formació Els Secrets ha escollit nou ciutats de l’Estat per celebrar el seu 40 aniversari amb la gira Una vida al teu costat. Una d’aquestes localitats és València, on el grup actuarà el dissabte, 14 de juliol. Els assistents al concert podran corejar temes com “Deixa’m”, “Agarra’t a mi, María”, “Tira’m a mi la culpa”, “Por el bulevard dels somnis trencats” o, com no, “Però a tu costat”. En aquesta ocasió, el cantant i guitarrista Álvaro Urquijo, estarà acompanyat pel guitarrista Ramón Rierol i el teclista Jesús Rodó, que formen part del grup des de mitjan 80. La formació es completa amb el baixista Juanjo Ramos i el bateria Santiago Fernández.

Les localitats per a tots els Concerts de Vivers es poden adquirir a la pàgina web del festival: www.concertsdevivers.com. Els preus de les localitats oscil·len entre els 15 (Dub Inc; PERVERSOS), els 22 (Iván Ferreiro), els 25 (Els Secrets) i els 35 euros (Rubén Blades). Els tiquets també es podran adquirir en les taquilles dels Jardins del Real els dies corresponents.