Rocafort

Rocafort es va convertir dissabte passat en la capital de les lletres valencianes. La Casa de Cultura de Rocafort va acollir la cerimònia de lliurament dels XXXVII Premis de la Crítica Literària Valenciana, que cada any convoca l’Associació Valenciana d’Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE).

La localitat serà seu permanent dels premis en les futures edicions, segons van confirmar des de l’organització, prova de l’interès municipal per impulsar la seua política i el seu compromís culturals, del prestigi que suposa per a Rocafort ser conegut com un referent cultural valencià. “És una enorme satisfacció. Rocafort es converteix així en punt de trobada d’escriptors i pensadors. Torna a ser un poble obert, d’acolliment, com ja fora fa anys”, va apuntar l’alcalde, Víctor Jiménez.

En aquest sentit, Jiménez va confiar que la pròxima edició dels premis puga celebrar-se a Villa Amparo, i que pròximament acaben les negociacions perquè l’immoble siga de titularitat pública. Per Villa Amparo, la casa on va residir el poeta Antonio Machado, van passar Max Aub,  Octavio Paz, Tristán Tzara, John Dos Passos, Juan Gil Albert, Ramón Gaya, o María Zambrano, entre molts altres intel·lectuals de llavors. Rocafort ja va ser casa d’acolliment de poetes, escriptors i pensadors fa 80 anys.

Els guanyadors d’aquesta edició (Rafa Cervera, Antonio Praena, Lola Blasco, Chema Cardeña, Adela Cortina i Francisco Brines) van pujar a l’escenari de la Casa de Cultura un a un per a recollir els seus guardons. Van pronunciar diferents discursos però amb un denominador comú: la importància de les lletres per a impulsar una societat compromesa amb el progrés, de pensament lliure, democràtica, justa i respectuosa amb les persones i els seus drets fonamentals.

Els guardons es van atorgar a les millors obres d’autors valencians publicades durant 2017 en les modalitats de narrativa, assaig i crítica, poesia i literatura dramàtica.

En literatura dramàtica, el jurat va reconèixer ex aequo a les obres ‘Fuegos”, de Lola Blasco, i ‘Shakespeare en Berlín’, de Chema Cardeña. En narrativa, la novel·la ‘Lejos de todo’, de Rafa Cervera, va ser premiada per la seua reivindicació literària de València sense complexos o localismes. Per la seua banda, en assaig i crítica, el jurat va triar ‘Aporofobia, el rechazo al pobre. Un desafío para la democracia’, d’Adela Cortina, per posar en evidència les patologies socials. I, en poesia, va ser guardonat Antonio Praena per ‘Historia de un alma’, un llibre que posa al descobert les misèries del món contemporani.

Finalment, en reconeixement a la seua brillant trajectòria poètica, el certamen va concedir un Premi Especial al poeta i acadèmic Francisco Brines, que va ser recollit per un familiar.