Arena

El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat per unanimitat en el dia d’avui el suport a la iniciativa presentada per LICAMPA 1617, societat patrimonial de Juan Roig creada per a promoure la construcció a València d’un Arena. Aquesta proposta reforçarà les infraestructures de la ciutat en dotar-la d’un recinte que pretén convertir-se en motor d’esdeveniments esportius, musicals i culturals, i contribuir al dinamisme de la ciutat per a enfortir el seu atractiu turístic.

Per a dur a terme aquesta iniciativa altruista que forma part del projecte Llegat de Juan Roig, igual que Marina d’empreses, Fundació Trinidad Alfonso, València Basket i L’Alqueria del Basket; LICAMPA 1617 té previst realitzar, si s’obté la concessió, una inversió aproximada de 192 milions d’euros. Aquest esforç inversor es destinarà a la construcció del recinte, del pàrquing i restes d’infraestructures complementàries per a dotar a València d’unes instal·lacions modernes i innovadores amb capacitat per a 15.000 espectadors (asseguts), que a futur quedarà a favor de la ciutat. Açò i gens més que açò, és la finalitat que cerca amb aquesta inversió.

 

Bomber Ramón Duart i Antonio Ferrandis, sota la fórmula de concessió i per un període de 50 anys. El projecte s’ha encarregat al despatx internacional d’arquitectura HOK i a l’estudi d’arquitectes ERRA arquitectura.

El projecte presentat per LICAMPA 1617 contempla una proposta, en el cas de resultar adjudicatària de la concessió, de pagar anualment, i al llarg de tot el període de la concessió, un cànon a favor de la Corporació Municipal del 2,7% sobre els ingressos generats, que d’acord amb els plans actuals, pot representar durant els primers anys una xifra mitjana d’ingressos per a l’Ajuntament de València d’aproximadament 350.000 euros anuals.

L’Arena, que se situaria sobre una parcel·la de 21.500 metres quadrats, comptarà amb una superfície total construïda d’aproximadament 40.000 metres quadrats. El recinte, que està previst que tinga una dotació d’1.458 places d’aparcament subterrànies, explicarà en el seu interior amb zona de restauració, àmplia oferta de llotges i zones VIP. La instal·lació estaria dotada amb la tecnologia més avançada i els últims mitjans tècnics per a la retransmissió de tot tipus d’esdeveniments.

En la parcel·la està previst construir de forma annexa, la futura seu del València Basket Club, qui al seu torn serà el promotor usuari preferent del recinte, i comptarà amb serveis esportius com a pista auxiliar, vestuaris, àrea de mitjans de comunicació, tenda, sala de trofeus i oficines del Club. Així mateix, i amb l’objectiu que el projecte s’integre i dinamitze la zona, LICAMPA 1617 té previst procedir a realitzar la inversió i les actuacions necessàries per a escometre la renovació i nova construcció del col·legi veí “Les Arts”.

Si tots els tràmits administratius són aprovats i es desenvolupen segons el calendari previst, i si no hi ha contratemps importants, l’Arena podria inaugurar-se a València l’any 2022. A partir de llavors, el recinte podrà acollir esdeveniments esportius, en els quals es trobaran inclosos els partits del València Basket Club, que tindrà prioritat en la seua utilització, artístics, culturals i d’entreteniment de gran capacitat i de primer nivell nacional i internacional. Si ben ambdues parts, conscients que s’inicia una llarga tramitació i poden sorgir a instàncies d’una o una altra canvis sobre aquest plantejament inicial, es reconeixen en aquest cas la llibertat per a qualsevol de les dues parts, de reconsiderar la continuïtat del projecte presentat i impulsat.

Durant la trobada entre Joan Ribó i Juan Roig, l’Alcalde ha considerat aquest futur recinte “d’interès general per a la ciutat de València”. I ha explicat les raons: “en primer lloc perquè la ciutat no té una instal·lació d’aquest nivell i aforament, per la qual cosa queda necessàriament al marge de l’organització de grans esdeveniments esportius, culturals, musicals, d’oci, etc., i vull que València tinga els impactes positius que aquests espectacles donen en la ciutat, tant econòmicament com en la seua reputació. El projecte podria convertir-se en un element singular de referència de la ciutat de València en l’àmbit nacional i internacional, i contribuir a la revitalització en aquesta part de la ciutat”. Alhora, Joan Ribó ha recordat que “qualsevol procediment que inicie l’Ajuntament, com fem sempre, haurà de respectar els procediments administratius de planejament i concessió demanial, de conformitat amb la normativa en matèria d’urbanisme i la normativa patrimonial de les entitats locals vigents».

D’altra banda, Juan Roig ha assenyalat que “el meu compromís amb el desenvolupament d’un projecte com el de la construcció d’un Arena és un orgull, doncs em permet seguir contribuint amb fets a elevar la notorietat i reputació de la ciutat de València i de la Comunitat Valenciana. Quan iniciem aquesta idea emprenedora sempre vam tenir clar que la nostra iniciativa havia de ser, a més de sostenible, un projecte conjunt que aportara valor a tots els valencians i que els donara resposta a una necessitat real, alguna cosa per al que és indispensable comptar amb tots els agents polítics i socials de València, als qui agraïsc l’esforç que durant aquests mesos han realitzat perquè el projecte Arena comence a ser una realitat. La inversió en la construcció d’aquest espai cerca, de forma altruista, dotar a la ciutat d’un recinte de referència internacional la gestió sostenible de la qual passarà per una empresa especialista contractada per a açò, que ho dotarà del contingut específic”.

LICAMPA 1617 ha agraït a tota la Corporació Municipal, encapçalada pel seu Alcalde Joan Ribó, als Grups municipals que la componen, a la Generalitat i a la resta d’institucions, i especialment als càrrecs públics i tècnics que estan treballant en aquest projecte, la seua dedicació i il·lusió per a impulsar a València la possible construcció d’un Arena modern i innovador que puga dotar a la ciutat d’una de les millores instal·lacions del circuit mundial de grans esdeveniments. Igualment, des de la Corporació Municipal s’ha reconegut la importància de la iniciativa de Juan Roig i el seu impuls altruista perquè València puga comptar amb aquest gran projecte.