Max

“Han passat quinze anys des de l’última celebració dels Premis Max a València. Si una cosa es pot constatar en este espai de temps és el grau de maduresa que el sector escènic valencià ha anat adquirint a pesar de les dificultats. A ningú del sector se li escaparà l’absència de polítiques culturals durant anys, que duia a una situació d’inestabilitat i precarietat”. Amb estes paraules ha subratllat l’alcalde de València el gir en les polítiques culturals que s’ha produït en els últims anys, “una política”, ha afirmat, “allunyada dels grans esdeveniments d’una altra època, que eren només per a uns pocs. S’han acabat els contenidors sense contingut. L’oferta cultural a la nostra ciutat ressorgeix amb força i treballem perquè eixe vigor, lluny de decaure, vaja a més”.

L’alcalde ha pronunciat estes paraules durant la recepció celebrada hui a l’Ajuntament al president del Consell Territorial de la SGAE, Pep Llopis, el qual ha acudit acompanyat del director institucional d’Arts Escèniques de l’entitat, Juli Disla, i altres integrants de la Junta Directiva. La trobada ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos. La regidora d’Acció Cultural, Maria Oliver, ha conduït l’acte de recepció als nominats en esta XX edició dels premis, que ha comptat també amb la presència dels regidors Glòria Tello, Carlos Galiana, Sandra Gómez, Maite Girau, Jordi Peris i Amparo Picó.

Davant de tots ells, l’alcalde ha subratllat el compromís del Govern de la Nau per la producció cultural i artística: “Queda treball per fer per a revertir per complet l’abandó patit per la comunitat artística valenciana durant tants anys. Posarem tota la nostra voluntat en això”, ha afirmat.

Durant les seues paraules de benvinguda, l’alcalde ha expressat també la seua satisfacció per l’elevat nombre d’empreses i artistes valencians nominats als premis en esta ocasió: Joan Santacreu, Damián Sánchez, Luciano Trevignani, Víctor Sánchez, Chema Cardeña, Josep Manel Casany, María Cárdenas, Carme Portaceli, Marcos Morau i Juanjo Llorens. “Poques ciutats espanyoles tindran una quantitat de nominats com la que pot lluir València i la Comunitat Valenciana: són un indicador que les coses poden avançar i poden fer-ho de manera seriosa”, ha afirmat.

De fet, ha afegit el primer edil, “que un acte tan rellevant com la XX edició dels Premis Max se celebre ací és una recompensa al bon fer de les i els professionals valencians, que en els últims anys han copat el protagonisme d’estes entregues de premis, ja que ja n’han aconseguit molts”.

En esta línia, l’alcalde ha subratllat la importància que per a l’equip de govern té l’atenció dels sectors culturals i dels professionals “com a base inequívoca per a fonamentar una proposta cultural digna, diversa i de qualitat per a tota la nostra ciutadania”. Com a exemple de les nombroses accions impulsades des de l’Ajuntament en este camp, s’ha referit a la reobertura del Teatre El Musical per mitjà de gestió directa, una de les primeres accions del Govern local, l’increment (duplicat) del pressupost de les ajudes a les arts escèniques, l’alliberament de l’espai públic per a iniciatives de caràcter cultural de qualsevol tipus, o el gran nombre de festivals que alberga la ciutat: des de Cabanyal Íntim a Russafa Escènica, des del Festival de Circ de Patraix a Benimaclet Confusió, Dansa València, 10 Sentits o Tercera Setmana, entre altres.

Ribó ha conclòs expressant el seu desig que “el pròxim dia 5, la cistella valenciana es carregue de pomes”, en referència a la forma de poma que tenen els guardons Max de teatre.