Ribó propone identificar a los usuarios que tiran la basura para controlar el reciclaje
Una ciudadana tira la basura identificada con un código QR desde el móvil.

Tirar el fem a València podria semblar molt prompte cosa del futur. El nou contracte de neteja viària, recollida i transport de residus del Ajuntament afavorirà la implantació de contenidors capaços d’identificar als usuaris que tiren el fem. L’objectiu és fomentar el reciclatge i premiar a aquells ciutadans que reciclen en el seu dia a dia.

La Junta de Govern Local va aprovar aquest divendres la licitació del nou contracte de neteja i residus. Segons assegurava el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “és el contracte més gran de l’Ajuntament”. Aquest comptarà amb un pressupost de 1.325 milions i està prevista la seua formalització en el primer semestre de 2022.

A més de la millor oferta econòmica, es valoraran aspectes de caràcter qualitatiu. Entre ells, s’atorgarà fins a un màxim de dos punts a les empreses que oferisquen sistemes d’identificació d’usuaris en els contenidors d’orgànica. És a dir, una vegada el veïnat s’identifique mitjançant una targeta o aplicació mòbil, la porta del depòsit es desbloquejarà i es podrà tirar el fem.

“El que volem és afavorir aquest sistema en vistes a premiar als veïns que reciclen millor”, assegurava Campillo. “És el futur en ciutats compactes com València. Possibilita premiar al veïnat que recicla i constitueix una de les formes més efectives a les ciutats de combatre el canvi climàtic”.

BENEFICIS ECONÒMICS PER RECICLAR EN TIRAR EL FEM

Respecte a quins serien aqueixos beneficis per al ciutadà, l’Ajuntament considera aplicar descomptes municipals. Això passaria per obtenir rebaixes en taxes o impostos locals i fins i tot donar un altre benefici a nivell municipal. No obstant això, aquesta qüestió “es decidirà en el futur”.

Segons Campillo, es començarà pel contenidor d’orgànica per ser “el més fàcil d’identificar“. “Si tu separes bé l’orgànica, separaràs bé els envasos, el paper cartó i la resta”.

El regidor d’Ecologia Urbana ha assenyalat que, “si al final falten sensors o no els ofereixen o no abasta tot l’àrea, la intenció de l’Ajuntament de València serà licitar-lo amb recursos propis d’inversió”. Per a Campillo, aquest sistema constitueix “una de les formes més efectives a la ciutat de separar els residus i minimitzar la seua producció”.