El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), propietat de la Diputació de València, ha acollit la presentació d’un nou número de la cèlebre revista taurina ‘Quites’, editada per la corporació a través de la Unitat d’Assumptes Taurins, que al mateix temps ha llançat una edició especial dedicada al poeta i Premi Cervantes Francisco Brines, mort fa menys de dos anys.
La institució provincial continua així consolidant el renàixer d’un projecte cultural que va tenir la seua etapa daurada en els anys 80 i 90, i que en 2019 va tornar a eixir als ruedos amb el número deu, després de 27 anys sense editar-se.
La revista actual manté l’essència i continua apostant per l’alta literatura i la il·lustració per a oferir una visió cosmopolita del món dels bous, abordant la festa des d’un eix intel·lectual, D’aquesta manera, les seues pàgines es nodreixen de col·laboracions de figures referents del món de la cultura, humanistes, pensadors, científics, poetes i artistes.
Número 13 de ‘Quites’
Altres articles destacats són els del líder dels socialistes bascos Eneko Andueza, qui analitza la relació entre l’esquerra i els bous; l’estudi que realitza l’alcaldessa de Santander, Gema Igual, sobre la transcendència de la festa a la seua ciutat; o la defensa sobre el dret als bous a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional i president d’honor del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Garrido.
També s’homenatja toreros històrics com Manolo Granero, al qual Enrique Ponce recorda quan es compleixen 100 anys de la seua mort; i a l’immortal Juan Belmonte, amb un article en el qual el periodista Miguel Ángel Aguilar parla sobre els terrenys impossibles que trepitjava el geni de Triana. Carlos Marzal, Premi Nacional de Poesia i ex director de la revista, tampoc falta a la seua cita amb ‘Quites’, amb un poema dedicat a Luis Francisco Esplá.
Especial sobre Francisco Brines
El número extraordinari titulat ‘El poeta en el tendido. La mirada taurina de Francisco Brines’, recopila diversos articles que el Premi Cervantes va deixar escrits en ‘Quites’ en diferents números de la revista publicats en els anys 80, en els quals deixa clara la seua visió sobre la tauromàquia i com entenia el poeta d’Oliva que havia de ser el toreig de veritat, sempre des d’un punt de vista crític i amb una escriptura sublim.
A més s’inclou l’entrevista que el propi Brines, junt amb Tomás March, va realitzar a l’escriptor de la Generació del 27 Gerardo Diego, la qual va eixir publicada en ‘Quites’ en 1984.
En esta edició especial escriuen també el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, qui reivindica la figura de Francisco Brines com a defensor de la veritat en el toreig; i Carlos Marzal, qui tantes vegades va compartir seient en la plaça amb el poeta olivense.