la Real Senyera

Restauren la Real Senyera que presideix la processó cívica de el 9 d’Octubre. Una peça històrica que des de fa 93 anys custodia el Museu Històric Municipal. Els tècnics han fet un treball de recuperació realitzat per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i). Un pas previ a l’elaboració d’una nova rèplica de l’original de 1545.

L’alcalde Joan Ribó ha remarcat que “l’estrès derivat de romandre en vertical de manera permanent en la seua vitrina ha deformat el teixit. A més, la manipulació de la Real Senyera durant els actes del 9 d’octubre “ha provocat esquinçaments en diferents punts, sent particularment greus en la baina per on ho agafa la persona portadora”.

El primer edil ha destacat que deu mesos després d’haver eixit de l’Ajuntament, la Senyera ha tornat restaurada. “Tornarà a encapçalar la processó cívica que commemora el dia gran del Poble Valencià”. “Amb tot –ha afegit- hem de tenir clar que estem davant una bandera en un delicat estat de conservació i que no hauria de continuar eixint en processó per molt de temps”.

D’aquesta manera, Joan Ribó s’ha reafirmat “en la proposta de fer una nova rèplica de la Senyera, per a preservar aquesta en el Museu Històric, com la seua predecessora, per al gaudi de les generacions futures”. Aquest projecte “ja es troba en fase d’estudi i investigació tècnica per a garantir el major grau de rigorositat i protecció patrimonial”.