Dos nuevos servicios AVE conectarán Valencia y Madrid
Trenes de alta velocidad de Renfe y Avlo.

A partir de hui i durant tot el seu període de vigència, els usuaris de Renfe podran obtenir els abonaments gratuïts de Cercanías, Rodalies i Mitjana distància per a viatjar fins al 30 d’abril.

Després de l’aprovació per part del Consell de Ministres dels abonaments gratuïts per a 2023, Renfe crearà títols multiviatge específics que tindran vigència per a cada quadrimestre natural de l’any 2023.

La pròrroga de la gratuïtat també inclou els serveis Avant entre Orense i la Corunya i entre Madrid i Salamanca que es presten sobre la xarxa d’ample convencional. També entren els nous serveis de Múrcia-Alacant per la xarxa d’altes prestacions.

Per a la resta dels serveis ferroviaris d’Avant es prorroga el descompte del 50%. Aquest mateix descompte s’aplicarà a altres trajectes d’alta velocitat que han sigut declarats Obligació de Servei Públic (OSP). Aquests abonaments amb descompte estaran disponibles per a viatjar des del pròxim 23 de gener. Les rutes d’AVE en les quals s’apliquen els descomptes són:

 • Madrid – Palència
 • Madrid – Zamora
 • Burgos – Madrid
 • Burgos – Valladolid
 • León – Valladolid
 • León – Palència
 • León – Segòvia
 • Palència – Segòvia
 • Segòvia – Zamora
 • Palència – Valladolid
 • Orense – Zamora
 • Huesca – Zaragoza
 • Medina del Campo – Zamora

Com sol·licitar els abonaments: app i web

L’app de Cercanías permet l’adquisició dels abonaments recurrents de Cercanías i Rodalies. Aquesta genera un codi QR que es descarrega en el telèfon mòbil per a usar-lo en el control d’accés de les estacions.

Per als menors de 14 anys sense DNI s’ha creat un abonament recurrent per a serveis de Mitjana distància. Aquest podrà ser adquirit en la web o per l’app de Renfe. El pare, la mare o el tutor podran sol·licitar amb el seu NIF, NIE o passaport, un màxim de quatre abonaments de xiquet.

Pagament i devolució de la fiança

Per a adquirir l’abonament és necessari depositar una fiança de 10€ en el cas de Cercanías i Rodalies, i de 20€ per a Mitjana distància. El pagament amb targeta permetrà la devolució automàtica de la fiança. Per a recuperar-la s’ha de constatar que s’ha complit la condició d’haver realitzat 16 desplaçaments en quatre mesos.

Als viatgers que hagen utilitzat l’abonament gratuït en 2022 se’ls retornarà la fiança el mes de gener. Els qui pagaren la fiança amb targeta, se’ls retornarà automàticament. Per a facilitar la comunicació amb els clients, Renfe ha posat en funcionament una línia telefònica específica (91 919 15 67).

Mesures per a fomentar bon ús dels abonaments

Des del passat 7 de desembre estan en vigor les mesures publicades en el Boletín Oficial del Estado (BOE), pel qual es va modificar l’operativa de venda i utilització dels títols multiviatge gratuïts de Mitjana distància, es restringeix la formalització de viatges, l’adquisició d’abonaments i se sancionen els usos irregulars reiterats, entre altres actuacions. De fet, ja s’han retirat prop de 200 abonaments.

Congelació de preus dels bitllets senzills

El preu dels bitllets senzills de Cercanías, Mitjana distància Convencional i Avant seguiran congelats en 2023. Així, després de prorrogar la gratuïtat i els descomptes del transport públic per a viatgers habituals, el Govern ha decidit no revisar les tarifes. Aquesta decisió, a més, ajuda a alleujar la butxaca dels ciutadans en un escenari d’alts preus de l’energia. Les tarifes de tots els serveis OSP porten congelades des de 2018.