(MANUEL S. FIDALGO).- València va ser una de les últimes ciutats a caure en la Guerra Civil. Capital de la Segona República durant part de la contesa, la ciutat amaga entre els seus carrers, i per davall d’elles, alguns espais que res més entrar ens fan traslladar-nos en el temps: els refugis aeris.

Amb desenes d’ells repartits per tota la ciutat, el Ajuntament de València s’ha proposat recuperar-los i rehabilitar-los. Aquests espais, que durant anys van romandre ocults, es van utilitzar com a magatzems i fins i tot com a seus de comissions falleres. La recuperació de la memòria històrica i la interpretació patrimonial és l’objectiu que es marquen ara des del consistori.

Refugi de la Guerra Civil en l’edifici de l’Ajuntament de València. / SALVA BELL-LLOC (FLICKR)

ELS REFUGIS DE VALÈNCIA

El primer a ser rehabilitat i un dels més importants és el de l’Ajuntament de València. Aquest refugi donava cabuda als 700 alumnes que estudiaven a l’escola pública que en aquells dies se situava en la posterior de l’edifici consistorial. La seua visita permet conèixer a través de diversos panells informatius la realitat del que es va viure en aqueixos temps.

Un altre que destaca, en aquest cas per mantenir la seua estructura, és el de Serrans. Situat en aquest carrer, tenia capacitat per a 400 persones i en ell s’ha recuperat la morfologia original de les parets. Es poden apreciar dibuixos tallats per alguns dels refugiats i escoltar la sirena que acompanyava a cada bombardeig. A més, compta amb el rètol típic que senyalitzava els refugis de l’època. En estil Art Decó s’ha convertit en tot un referent del disseny d’un temps que mai s’oblidarà.

L’últim a obrir les seues portes després de la reforma va ser el de MassarrojosDestaca per estar construït en la mateixa roca del subsòl atorgant-li unes característiques pròpies.

Refugi de la Guerra Civil en el barri de Ruzafa. / FERNANDO MAFÉ (FLICKR)

A més d’aquests, existeixen altres situats en Bombes Gens; Regne de València; El Carmen; el Col·legi Luis Vives i fins i tot a la platja de El Saler. Tots ells estan sent estudiats i rehabilitats a poc a poc.

No podem oblidar que entre gener de 1937 i fins a març de 1939 València i els poblats marítims van patir incessants bombardejos. Hui podem visitar aquests refugis sol·licitant cita prèvia. Entrar en ells ens permet sentir l’horror d’una guerra que va enfrontar a un mateix país i en la qual València va ser decisiva.