Reconstruyen el corazón de una bebé valenciana con una cardiopatía incompatible con la vida
La pequeña Sonsoles en los brazos de su madre.

La Unitat de Cardiocirugía Infantil de La Salud ha intervingut amb èxit a una bebè de 4 mesos que tenia una cardiopatia congènita molt greu a més de patir Síndrome de Down.

Els pares de la xicoteta, Sonsoles i Jaime, sabien que la seua filla anava a nàixer amb Trisomia 21 i amb una Cardiopatia Congènita molt greu que afectaria greument la seua vida després del naixement. Però així i tot, van decidir seguir avant i continuar amb l’embaràs.

La xicoteta Sonsoles naixia fa 4 mesos. Des del primer dia va mostrar una gran dificultat respiratòria. A més, rebutjava les preses amb la conseqüent falta de guany de pes, i suava molt. En definitiva, segons l’equip de professionals de la Salut, “presentava tots els trets típics de la Cardiopatia Congènita anomenada Canal Auriculoventricular (AV) comú complet que, si no es corregia, haguera sigut incompatible amb la vida als pocs mesos”.

Sonsoles i Jaime van començar des del primer moment a cercar la millor opció per al tractament de la seua filla. Van ser 4 mesos, recorden, en els quals a més de preocupar-se pel delicat estat de la bebè van haver de decidir en quin equip de professionals depositaven la seua confiança. “Havíem sentit parlar de l’equip de professionals de la Salut i vam ser a cercar-los per la seua experiència”, asseguren.

RECONSTRUCCIÓ COMPLETA DEL COR

La cirurgia es va realitzar amb circulació extracorpórea i hipotèrmia profunda a 25 graus. El cor de la xicoteta va estar parat 45 minuts. En aqueix temps l’equip de cirurgians el va reconstruir completament creant 2 aurícules, 2 ventricles i 2 vàlvules auriculoventriculars. Des de l’hospital asseguren que és una operació tremendament delicada, un mal resultat significa la mort.

“Les hores que va durar l’operació van ser molt dures perquè la xiqueta solament té 4 mesos”, explica el pare. “És una cirurgia dura per a un adult, perquè imagina’t, per a un bebè molt més”. No obstant això, assegura que la seua filla “ha sigut una lluitadora nada”. “Nosaltres hem estat al seu costat, acompanyant-la, però tot el mèrit és dels metges que són fantàstics, i seu perquè s’ha comportat com una valenta”.

UNA RECUPERACIÓ REEIXIDA

Sonsoles recorda que esperaven un post operatori “molt més dur i la veritat és que la recuperació ha sigut impressionant i meravellosa“. Els pares de la bebè asseguren que han estat molt tranquils a l’hospital. “Estem encantats tant amb la cirurgia com amb les cures posteriors que han sigut òptims. Cada vegada que anàvem a l’UCI Pediàtrica la nostra filla tenia a dos metges damunt, a les infermeres pendents i a més cuidant-la amb molt d’afecte. Ens hem sentit molt compresos i escoltats”.

La filla de Jaime i Sonsoles pesava solament 4,1 kg malgrat tenir quatre mesos perquè li costava menjar, però ha aguantat molt bé la cirurgia i ha evolucionat correctament. Les primeres 12 hores va requerir ventilació assistida, però a les 36h ja va començar a alimentar-se. Avui està ja a la seua casa i, a part de les revisions periòdiques, podrà portar una vida normal.

UNA UNITAT DE REFERÈNCIA NACIONAL

La Unitat de Cardiocirugía Infantil de La Salud és l’única privada existent en la Comunitat Valenciana. A més, és la segona a Espanya capaç de tractar i atendre casos d’alta complexitat com aquest.

La conformen un equip multidisciplinari de cardiòlegs, cirurgians i intensivistas pediàtrics. Tots ells acompanyats d’un ampli equip d’infermeres i infermers especialitzats. Aquests tenen com a missió oferir un tractament integral quirúrgic de cardiopaties congènites que atén des de nounats fins a adolescents.

4.000 CASOS A l’ANY A ESPANYA

La cardiopatia congènita és la malformació congènita aïllada de major incidència a Espanya amb 4.000 casos nous de xiquets cada any. Agrupa una sèrie de malalties el patró comú de les quals és l’existència d’una malformació del cor o dels grans vasos sanguinis present des de l’època prenatal fins a la seua resolució.

És fonamental la detecció primerenca d’aquestes malformacions durant l’embaràs a través del diagnòstic prenatal. En cas de detectar una anomalia congènita serà necessari fer un seguiment intrauterí del fetus i rebre una atenció específica durant el part.

Hi ha cardiopaties que requereixen ser intervingudes res més nàixer i hi ha unes altres que poden ser operades amb posterioritat, però en massa casos es requerirà cirurgia abans o després”, asseguren des de l’equip de la Salud.

“El resultat de la intervenció és directament proporcional a l’experiència de l’equip que atenga el pacient, afigen. “Cal adaptar cada tractament de forma individualitzada i això exigeix un gran domini de les cardiopaties”, conclouen.