El Ministeri de Sanitat recorda als ciutadans que els ahogamientos es poden prevenir. En relació a això, aconsella, com cada any, extremar les precaucions per prevenir ahogamientos i lesions greus en mitjans aquàtics. Durant l’estiu augmenta el risc de ahogamientos i d’altres lesions greus, com els traumatismes cranioencefàlics i les lesions medul·lars.

ALGUNES RECOMANACIONS

Asseguri’s que la piscina on acudeix amb la seva família compta amb les adequades mesures de seguretat com a socorrista o tancat perimetral perquè els seus fills petits no poden accedir lliurement.

Banyi’s sempre acompanyat, sobretot si és una persona major o pateix algun problema de salut.

No sobreestime la seva condició física ni la seva capacitat per nedar. En el mar, si es troba cansat o té dificultat per tornar, nedi d’esquena movent les cames solament fins a arribar prop de la riba.

Recordi que la vigilància dels seus fills menors és la seva responsabilitat; la del socorrista és el salvament aquàtic quan sigui necessari. Vigili als menors a tot moment quan estiguin en l’aigua o jugant prop d’ella, i no delegui aquesta responsabilitat en un nen més major.

Per als nens, el tancat perimetral és molt segur, ja que aïlla completament la piscina.

Si no sap nedar o no gens ben utilitzi una armilla salvavides per banyar-se i usi-ho sempre per practicar un esport aquàtic. Els flotadors inflables no són recomanables.

A la platja, respecti el significat de les banderes: mai es banyi si està vermella.

Banyi’s en platges amb vigilància i respecti sempre les indicacions dels socorristes. No es banyi en zones on estigui prohibit el bany.

El consum d’alcohol abans del bany disminueix la capacitat de reacció davant un perill i pot propiciar conductes que poden posar en risc la nostra salut.

Banyar-se de nit és molt perillós: si li ocorregués alguna cosa, ningú podria veure-ho.

Tirar-se de cap des d’una gran altura, en llocs de poca profunditat o sense conèixer si existeix algun obstacle en el fons pot produir lesions molt greus.

Surti de seguida de l’aigua si es troba cansat o sent fred.

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social utilitzarà durant aquest estiu el seu compte de twitter ( @sanidadgob) i Facebook (http://www.facebook.com/msssi.es) per recordar les recomanacions.