GRAFCVA8355. VALENCIA, 09/10/2019.-. La Portavoz del PPCV en el Ayuntamiento de València, Maria José Catalá (c) ,entre otros ediles, ha sido la encargada de portar la Real Senyera en la procesión cívica del 9 d'Octubre. EFE/Manuel Bruque

La plaça de l’Ajuntament s’ha convertit aquest matí en l’epicentre de l’esperit valencianista amb la celebració de la festivitat del 9 d’Octubre i la tradicional baixada de la Reial Senyera que enguany ha portat la portaveu municipal del Partit Popular, María José Catalá.

Centenars de persones s’han congregat en el centre de València per a no perdre detall de l’acte que ha arrancat a les 12 hores amb la baixada de la Senyera entre aplaudiments dels assistents i l’himne de la Comunitat Valenciana.

Pere Fuset (Compromís), Sandra Gómez (PSPV), Fernando Giner (Cs) i la pròpia portadora de la Senyera han sigut els responsables d’esperar la baixada d’esta als peus del balcó de l’Ajuntament on instants després ha començat la Processó Cívica en la que enguany han participat el ministre de Ciència en funcions, Pedro Duque, i el líder del PP, Pablo Casado, a més dels equips del Govern autonòmic i municipal.

Deixant arrere la plaça de l’Ajuntament, la Processó Cívica ha transcorregut pel carrer Sant Vicent fins a la plaça de la Reina per a enfilar pel carrer de la Pau fins al Parterre. En este procés, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha sigut criticat per alguns assistents davant insults de “traïdor” i “catalanista” a més de sol·licitar-li que “retornara els quatre milions” en relació al recent frau de l’EMT, segons ha informat el diari Levante-EMV.

Per part seua, María José Catalá s’ha detingut durant uns instants enfront de la Catedral en senyal de reivindicació de la celebració del Te Deum on, després del canvi d’alcaldia en 2015, la Real Senyera no ha tornat a entrar. Precisament esta mateixa setmana, amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, la popular assegurava en 7 Televalencia la seua intenció de recuperar esta tradició si el PP recupera l’Ajuntament en les pròximes eleccions municipals.

Després de la primera part del recorregut, la desfilada ha arribat fins a l’estàtua de Jaume I per a retre homenatge a aquest i celebrar la data de la seua entrada a la ciutat de València. Allí, tots els congregats han participat en l’ofrena floral per a posteriorment donar pas als himnes interpretats per la Banda de Música de València que han finalitzat amb l’aplaudiment dels presents.

A continuació, la Processó Cívica ha reprès el seu recorregut per a tornar a la plaça de l’Ajuntament per mitjà del carrer Pintor Sorolla i carrer de les Barques. El procés de ‘pujada’ s’ha desenvolupat a la perfecció i, tal com marca la tradició, la Senyera s’ha hissat en posició totalment vertical al so de l’himne i de les salves d’honor.

Minuts després, prop de les 14.00 hores, s’ha procedit al tret d’una mascletà terrestre de la Pirotècnia Zarzosa.