móvils

Els telèfons mòbils s’han convertit, des de la declaració de l’Estat d’Alarma, en un mitjà indispensable per a tots.

Les videotelefonades, els missatges per Whatssap, les xarxes socials, els missatges o fins i tot les plataformes online de notícies ens estan permetent mantindre’ns en contacte amb els altres i informats durant aquests dies de confinament.

És per això, que el govern ha decidit utilitzar aquests dispositius amb la finalitat de poder recopilar dades amb finalitats estadístics i sanitaris i per a conéixer si els espanyols estan complint adequadament les mesures obligatòries de confinament.

Aquesta nova mesura, que va ser aprovada pel govern i va ser publicada en el Boletí Oficial de l´ Estat (BOE), el passat 28 de març.

La geolocalització permetrà conéixer si han augmentat o disminuït els desplaçaments

La finalitat d’aquesta mesura, és utilitzar les dades dels dispositius mòbils dels ciutadans facilitats per les operadores mòbils.

Aquestes dades anònimes,  serviran per a aconseguir mapes de moviment de la població i així poder previndre i evitar focus de contagi durant l’estat d’alarma.

Per tant, mitjançant la geolocalització, el govern sabrà de primera mà si després de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma els desplaçaments dels ciutadans han augmentat o disminuït.

L’INE serà el màxim responsable de l’estudi

Tal com apareix publicat en la Ordre SND/297/2020 en el BOE, la nova mesura encomana “a la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, seguint el model emprés per l’Institut Nacional d’Estadística en el seu estudi de mobilitat i a través de l’encreuament de dades dels operadors mòbils, de manera agregada i anonimizada, l’anàlisi de la mobilitat de les persones en els dies previs i durant el confinament”.

Un estudi, molt similar, al que fora dut a terme per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) , però que en aquesta ocasió té com a finalitat principal lluitar contra el coronavirus.

L‘Institut Nacional d’Estadística serà el màxim responsable de l’estudi , mentre que els operadors de comunicacions electròniques mòbils seran els encarregats de dur-lo a terme.

Les dades recopilades seran anònimes i no podran ser utilitzats pels agents de circulació per a multar, no obstant això, des del govern recorden la necessitat de continuar a casa com mig indispensable per a poder combatre aquesta pandèmia