Rafelbunyol ja està immers en les seues festes en honor a Sant Antoni, unes de les més tradicionals i populars del municipi i que tindran el seu punt àlgid aquest cap de setmana. L’alcalde del municipi, Fran López, i representants dels festers de 2018 han estat en el programa ‘Vive las Fiestas’, de 7 Televalencia, per a detallar la importància d’aquesta festivitat i com es viu en aquesta localitat de l’Horta Nord.


Una festa, destaca López, amb més de 70 anys d’història, molt característica i que els veïns i veïnes “portem molt dins”. Per açò, “volem que es conega més enllà de l’àmbit local”.

I amb aquesta premissa, els festers ja “estan en la guerra”, metafòricament parlant, ultimant els preparatius dels que seran els actes forts, entre els quals la Plantà de la ‘Barraqueta’, la Falla i la Cordà tenen un fort protagonisme, al costat d’uns altres i sense oblidar el seu vessant religiós en honor al patró dels animals. I és que, Sant Antoni a Rafelbunyol és una “tradició molt nostra, molt del poble”, remarquen els protagonistes, en la qual participen veïns i veïnes de totes les edats perquè “es naix amb ella”.

Les celebracions van començar el divendres 12 de gener, però no serà fins al divendres 19 de gener quan comence el gruix de la seua programació.

Els festers, a les 16.30 hores des de la porta del Col·legi, recorreran els carrers del centre de la localitat en una cavalcada que finalitzarà amb una xocolatada a la porta de l’Ajuntament, seguida de la Cremà de la Falla xicoteta a les 18.00 hores.

A les 20.00 hores, es procedirà la representació de la marxa de Sant Antoni en el desert, temptat pel dimoni des de l’església fins a la Falla.

A boca de nit, a les 21.00 hores, arribarà el moment de la cremà de la foguera en honor a Sant Antoni enfront de l’Ajuntament. Després de donar-li les 3 voltes de rigor al foc, començarà la ‘Cordà’. Centenars de coets il·luminaran el cel del municipi, disparats en el recinte barrat instal·lat en el carrer Magdalena, de 12 metres d’alt i 60 metres de llarg.

El dissabte, 21 de gener, és dia de les calderes i processó. A primera hora del matí començarà l’elaboració de les tradicionals calderes en el carrer Magdalena. A partir de les 14.00 hores, després de la benedicció de les mateixes, es procedirà al repartiment de caldera, entre tot el veïnatge que haja adquirit un tiquet.

Mentre es cuina l’olla junta, a les 11.30 hores, tindran lloc unes cucanyes per als i les més xiquetes de la casa.

A la vesprada, a les 17.00 hores, es procedirà a la crema de la barraca seguida d’una altra ‘Cordà’. Finalment, al voltant de les 20.00 hores tindrà lloc una solemne processó pel recorregut de costum que conclourà amb una mini mascletà.

El diumenge, 22 de gener, conclourà la commemoració de la festivitat, amb l’acte més multitudinari de tots: la benedicció dels animals.

A partir de les 12.00 hores en la porta de l’Ajuntament, centenars de mascotes, vestides amb els seus millors gal·les, rebran la benedicció de Sant Antoni Abad, patró dels animals, mentre els festers duen a terme el tradicional repartiment d’estampetes.