El vicealcalde de Bunyol, Rafa Pérez, ha estat al programa “Vive las Fiestas” de 7 Televalencia per parlar dels al·licients turístics del municipi i dels primers passos de la Tomatina perquè siga Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Rafa Pérez ressalta que porten “molts anys treballant per la Tomatina, creiem necessari donar-li un recolzament, però no solament dura un dia, una hora a l’any, volem ampliar aquesta hora el màxim possible. També que gràcies a la Tomatina la gent puga conèixer tot la resta, tot el que té Bunyol, els seus paratges, el seu patrimoni cultural, la seua gastronomia, sobretot allò que ens diferencia amb la resta de pobles, com és el nostre castell, estem entre els 10 castells més importants de tota Espanya, això també hem de donar-ho a conèixer”.

Bunyol i la seua comarca és un poble que té moltíssims al·licients, un municipi d’interior a 20 minuts del centre de València. El vicealcalde destaca que “això ens ajuda, però és difícil donar-se a conèixer perquè hi ha molts pobles que porten treballant molts més anys que nosaltres en una oferta turística, però no tenen la possibilitat que tenim nosaltres de la Tomatina, que és la festa més reconeguda a nivell nacional, estem igualats amb els Sant Fermines, això és una banderola d’enganxi molt important. Volem que gràcies a la Tomatina la gent ens conegui més”.

Pérez ressalta que en els paratges naturals es pot fer escalada, “tenim el major nombre de rutes d’escalada de tota la Comunitat Valenciana. Estem unificant les nostres rutes de l’aigua, tenim una de les poques zones on podem fer diferents tipus de barranquismo, amb aigua, sense aigua, això és molt important perquè és el que ens diferencia”.

Finalment destaca que la Tomatina dóna els primers passos per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, “està sent més ràpid de l’esperat pel bon acolliment per part de les formacions polítiques, això és definitiu perquè ajuda al fet que s’hagi aprovat com BIC en les Corts Valencianes i l’aposta que estan fent al Congrés dels Diputats. Estem contents amb aquest inici, ara estem fent un treball conjuntament amb la Universitat de València, també col·laborem amb la UNESCO, que també és un pilar fonamental. La idea que tenim és que a principis de l’any 2018 la UV s’engegui per preparar tot el dosier, tota la documentació necessària, que serà una eina molt positiva que anem a tenir.

Sobre la Tomatina també destaca que “l’any 2012 ens trobem amb el problema que la festa pogués morir d’èxit, com a regidor de Tomatina, decidim limitar l’aforament i passar d’aquestes 45.000 persones a 20.000, després ampliem a 22.000. A dia d’avui hem aconseguit que tota la gent que ve a la Tomatina gaudeixi de la festa, això abans no passava, hi havia moltíssima gent que venia des de Japó, Austràlia, nova Zelanda, Coreja i ni tan sols podien acostar-se al recinte, això era un gran problema. A nivell nacional i internacional ens ha fet tenir un reconeixement més important, això és vital per a la vida i perquè la Tomatinacontinuï sent reeixida, estem contents que aquest acolliment cada vegada sigui millor. També és una responsabilitat perquè hem d’anar millorant any a any, cal buscar noves formes, cal seguir treballant-la amb molta manyaga i moltes ganes”.