Rafa Climent en 7 Televalencia.

CRISTINA CORREDERA. El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent ha revelat en 7TeleValencia les claus principals per al progrés l’economia valenciana:la sostenibilitat, la responsabilitat de consum ciutadà, la importància de la formació professional, i la necessitat de retenir el talent amb una ocupació de qualitat.

Quin és el principal desafiament en l’estratègia valenciana de canvi climàtic i energia 2020?

Hem de treballar per la descarbonització  de la nostra economia. És una assignatura transversal que tenim tots. El COP25 és important sobretot perquè es marquen objectius que es complisquen. Per tant, si en el 2050 hem d’anar a la descarbonització completa, els Estats Units, Rússia, la Xina i tothom hem de fer els deures. L’eix més important del Botànic II és l’emergència climàtica i això ho té clar tot el Consell.

Tenim un pla energètic que iniciem la passada legislatura 2016-2020 en el qual apostem d’una manera decidida per l’eficiència energètica, l’autoconsum i les energies renovables en  el seu conjunt. Ara des de la Conselleria de Medi Ambient estem desenvolupant el pla estratègic emergència climàtica 2030 seguint les línies que marca Europa 2050 d’aqueixa descarbonització al 100%.

El conseller de Economía en el plató de ‘Ágora’ junto a Sylvia Costa.

Com podem aconseguir aquesta descarbonització?

Estem desenvolupant projectes perquè el món de la instaria puga ser fotovoltaic. Per exemple, a través de préstecs al zero per cent a retornar en 10 anys. Amb això aconseguim dues coses: emetre menys CO2 a l’atmosfera, i abaratir costos al món empresarial. Però, els hàbits de consum són la força de la democràcia més potent, és a dir, nosaltres tenim el poder de canviar el món sent responsables en les nostres decisions.

A més, la responsabilitat social del món empresarial cada vegada és major. Són conscients de la necessitat de retornar a la societat i al medi ambient tot el que aquests li aporten. I això és molt positiu, ja que la consciència ecològica de les empreses és fonamental per a aconseguir els objectius marcats.

Quin és el principal objectiu de l’aposta per la formació professional?

Des de les conselleries d’educació i economia hem elaborat un pla de formació professional 2019 – 2022 en el qual implementem el finançament amb 176 milions d’euros. L’objectiu d’aquest pla és que cada vegada la formació arribe millor al teixit productiu i crear nous nínxols en el mercat. A més d’això, el món empresarial ha de pujar els salaris si realment volem guanyar en productivitat. És contradictori que oferim una bona formació però que després siguem incapaces de retenir el talent.

Quin serà el model de la futura gestora de Fira València?

Apostarem per un model públic- privat. Continuarem fent tot el que tenim, però és necessari el diàleg competitiu amb un operador d’esdeveniments que puga fer factible que el recinte firal faça concerts, esdeveniments esportius o fer altres fires. És a dir, que Fira València realment siga un instrument potent per a l’economia valenciana.

Rafa Climent y Sylvia Costa en el plató de Ágora.

Sobre Intu Mediterrani,  Creu que el Consell ha de recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia?

En qualsevol projecte ha d’haver-hi seguretat jurídica, ha d’haver-hi una normativa i aqueixa normativa s’ha d’aplicar, jo sí que sóc partidari que el Consell es plantege recórrer la sentència, sobretot, perquè hi ha ingredients que donen aqueixa possibilitat de recurs.

D’altra banda hem de parlar de model de comerç, nosaltres recorrem al Patsecova. Un model en el qual nosaltres volem que el comerç siga de ciutat compacta. I, a més, en el moment que estem d’emergència climàtica volem que la gent puga anar caminant o en transport públic a gaudir els comerços.

És preocupant la situació de Ford Almussafes?

Sóc optimista, ells veuen que s’obrin altres oportunitats com les bateries dels cotxes elèctrics. Estem en un moment de transformació en l’àmbit de l’automoció i en altres àmbits, moltes empreses estan treballant la digitalització de l’empresa i ací hi ha alts i baixos. En aquest cas, confiança. A més, tenim una comunicació bilateral molt bona entre la Generalitat i Ford, això és determinant perquè sempre ens informen de quin és la seua situació. A més, hem de posar en valor tres qüestions: la professionalitat en la qual sempre ha treballat i el valor tècnic que sempre ha tingut Ford, la seua pau social en l’àmbit laboral que és importantíssim i la relació extraordinària amb tots els governs. Criteris fonamentals perquè Ford es quede.