El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat al Govern central que lliure ja a la Comunitat Valenciana els 1.500 milions d’euros corresponents a la liquidació de l’exercici 2016. Puig, que s’ha manifestat en aquests termes després de la reunió de la comissió mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, ha demanat que «es faça justícia», atès que es tracta de recursos que reté l’Estat, però que “són dels valencians».

Per açò, ha exigit que «es facen efectius ja, en aquest moment», i no al juliol. A més, ha criticat la decisió del Govern central de retallar a la Comunitat 353 milions dels lliuraments a compte dels recursos el finançament de l’exercici 2018, alguna cosa que ha qualificat de «xantatge».

Durant la reunió, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, s’ha presentat el segon informe de la comissió d’experts titulat ‘Proposades per a un nou Sistema de Finançament Autonòmic’, així com l’informe dels representants del Comitè Tècnic Permanent d’Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera sobre finançament autonòmic, un document, aquest últim, que, segons ha assenyalat Puig, trasllada a l’àmbit del Consell de Política Fiscal l’informe dels experts donat a conèixer a l’agost.

Puig, qui ha assegurat que «la definitiva solució al problema del finançament és un element clau per a solucionar els problemes d’Espanya», ha assenyalat també que «no es pot continuar en aqueixa dinàmica que no és guanyar temps, com plantegen alguns, sinó perdre un temps vital per a resoldre el problema territorial d’Espanya».

Respecte a l’informe de la comissió d’experts presentat, ha informat que ressalta diverses qüestions, com són la insuficiència del sistema, amb unes estimacions que «han passat de 13.000 a 16.000 milions d’insuficiència global» o la falta d’equitat i desigualtat vertical entre les diferents administracions. «Mentre que les comunitats autònomes hem perdut al voltant d’un 15% des del 2009, l’Estat, tot el contrari, ha augmentat un 5%», ha denunciat Puig.

Finalment, respecte a la comissió d’experts, el cap del Consell ha manifestat que és «la peça clau» de la base argumental valenciana. Una base que, com ha explicat, «té la solvència suficient com per a afrontar aquest debat mes allà de la irracionalitat, el nominalisme o el que és la confrontació per la confrontació».

Per la seua banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha incidit en la «unitat» que ha mostrat la societat valenciana a l’hora d’expressar la reivindicació d’un sistema de finançament just per a la Comunitat Valenciana.

A més, ha afirmat que el problema de la infrafinanciación no es resumeix en «sol nombres», ja que és una qüestió que té «un impacte directe en les nostres vides i en serveis públics fonamentals com són l’educació, la sanitat o serveis socials».