El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lliurat al president del Govern, Mariano Rajoy, amb el qual s’ha reunit aquest dijous al Palau de la Moncloa, un decàleg de propostes per a dur a terme una reforma del sistema de finançament que garantisca la suficiència financera de les comunitats autònomes i els permeta exercir la seua missió fonamental, que és -ha assegurat- «el manteniment i desenvolupament de l’Estat del benestar».
El cap del Consell, que en la vesprada del dimecres va mantenir una reunió preparatòria amb la vicepresidenta, Mónica Oltra, per a fixar les prioritats en les reclamacions que li ha traslladat a Rajoy, ha insistit que acordar un nou model de finançament abans que concloga 2017 és «absolutament necessari per a garantir la viabilitat de les institucions d’autogovern valencià i per a accedir a un nivell de serveis públics equiparable al de la resta dels espanyols».
Després de la cimera entre tots dos dirigents, el president Puig ha agraït a Rajoy el seu «compromís» d’intentar complir amb l’objectiu acordat en l’última Conferència de Presidents que en 2017 hi haguera un nou model de finançament autonòmic. Així mateix, ha ressaltat que, des del punt de vista de la Generalitat, «la Comunitat Valenciana està compromesa a cercar tots els espais possibles de diàleg per a resoldre els problemes dels ciutadans».
En aquest sentit, el decàleg que Puig ha lliurat al president de l’Executiu central en nom del Govern valencià advoca per un «gran acord polític» en el qual s’incloguen tots els partits amb representació parlamentària i tots els territoris per a aconseguir «que hi haja singularitat entre territoris i igualtat entre ciutadans, que és el gran objectiu», ha asseverat el president.
El cap del Consell ha incidit també que l’informe redactat per la comissió d’experts per a la reforma del finançament autonòmic és «un punt de partida útil» per a forjar aquest acord, per la qual cosa ha demanat que es pose en marxa el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) «amb la rapidesa més gran possible».
Una reforma basada en quatre pilars
Tal com ha manifestat Puig, el nou acord d’Estat sobre finançament ha de contemplar quatre pilars fonamentals per al Govern valencià. En primer lloc, basar-se «en la suficiència de recursos perquè les comunitats autònomes desenvolupen de manera adequada les seues funcions», ja que, segons ha argumentat el president, són les que assumeixen la despesa en educació, sanitat i serveis socials i les que, en gran part, «han patit més aquesta crisi fiscal».
«És necessari acordar una nova referència dels recursos per a garantir els serveis públics fonamentals des de la prestació d’un Estat del benestar vigorós», ha defensat en la seua intervenció Puig, qui també s’ha mostrat partidari d’estudiar «el paper de les diferents administracions» per a acordar quin finançament correspon a cadascuna per a dur a terme els seus objectius.
El decàleg presentat pel Govern valencià defensa també que l’assignació de recursos a les comunitats autònomes ha de fer-se des de «l’equitat interterritorial», atenent criteris de necessitat «transparents, basats en la població i les seues característiques».
El tercer element de l’acord passa per «reforçar l’autonomia fiscal de les comunitats autònomes», de manera que els seus compromisos de despesa vagen acompanyats per la responsabilitat de demandar als seus contribuents sense que es produïsca ‘dúmping fiscal’, ha assenyalat el cap del Consell.
Finalment, un quart pilar ha de contemplar «com recuperar l’equilibri pressupostari i la normalitat financera, posant fi als mecanismes extraordinaris de finançament», com és el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que «està sent un instrument que solament aporta major endeutament sense donar solució definitiva», ha lamentat el president.
En aquest sentit, Puig ha recordat que «hi ha una part de la infrafinanciació, vinculada al deute, que ha de ser assumida pel conjunt de l’Estat». De no mutualitzar-se aquest endeutament, «es perllongarà cap al futur la discriminació patida en el passat» ha advertit.
Inversió i taxa de reposició
En la seua intervenció, el president Puig ha explicat que també ha traslladat a Rajoy el problema d’infrainversió que pateix la Comunitat Valenciana i que, com ha recalcat, suposa «una limitació del creixement econòmic».
Per això, ha indicat que, de cara als pressupostos per a l’any 2018, la reunió amb el president del Govern ha servit per a obrir «un canal de diàleg» i ha avançat que en les pròximes setmanes es produirà una reunió amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per a plantejar les reivindicacions fonamentals que componen ‘l’Agenda Valenciana d’Infraestructures’, com el Corredor Mediterrani.
Un altre dels assumptes que s’han tractat en la reunió celebrada en el Palau de La Moncloa és la necessitat d’acabar amb la limitació de les taxes de reposició i les retallades, que han portat al fet que l’Administració valenciana siga la segona amb menys funcionaris per cada mil habitants, la qual cosa «genera problemes a l’hora de gestionar adequadament», ha denunciat Puig.
En aquest sentit, el president ha anunciat que se celebrarà una reunió amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, l’objectiu del qual serà, a més d’abordar el model de finançament, estudiar altres qüestions relacionades amb els empleats públics.