Aprueban el pasaporte Covid valenciano: fechas clave, cómo solicitarlo y dónde presentarlo
Una persona muestra su certificado de vacunación contra el Covid-19. / EDUARDO SANZ (EUROPA PRESS)

Les restriccions contra el coronavirus tornen per a Nadal. L’auge de la sisena ona de la pandèmia i el pròxim col·lapse del sistema sanitari ha obligat al Consell a prendre noves mesures que estaran enfocades al passaport Covid per a fomentar la vacunació.

“En un mes els contagis en la Comunitat Valenciana s’han triplicat, les hospitalitzacions també s’han triplicat i els ingressos en UCI també són quasi el triple. Per tant, hem d’adaptar-nos a aqueix nou escenari”. Així de contundent ha sigut el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l’inici de la roda de premsa celebrada després de la Mesa Interdepartamental convocada aquest migdia amb caràcter d’urgència.

Matí comença l’hivern en una situació més complexa del que havíem previst inicialment. No arribem a Nadal com esperem i vull recalcar tres missatges amb rotunditat”, ha avançat.

El primer d’ells ha sigut matisar que “estem en alerta però no en estat d’alarma” i ha recordat que la situació de gener no és comparable amb l’actual per tenir set vegades més hospitalitzats que avui dia.

En segon lloc, Puig ha volgut llançar un missatge de confiança a la vacunació. “En aquests moments el 93,7% dels valencians ja estan vacunats. Ho han fet per responsabilitat i solidaritat, i aqueix és el factor diferencial que ens ajuda en aquests moments a combatre la pandèmia”.

RECOMANACIONS PER A NADAL: MENYS CONTACTES I MÉS MASCARETES

El tercer missatge ha sigut cara a les pròximes celebracions. “És evident que aquest Nadal encara no pot ser com el Nadal que hem viscut sempre. Probablement la gent ha planificat d’una manera en la qual estàvem en unes millors condicions que les d’ara, per tant hem de ser prudents. És hora del sentit comú i actuar en conseqüència. Sabem on es produeixen els contagis, es produeixen en espais de confiança tant de l’àmbit privat com en els bars, restaurants i tots els espais en els quals estem en una posició més confiada”.

Respecte a les pautes a seguir en les pròximes festes, Puig ha insistit en l’ús de les mascaretes, la neteja i la ventilació. A més, ha advocat per limitar els contactes el màxim possible.

Els experts sanitaris recomanen algunes qüestions bàsiques: reduir la dimensió dels contactes socials; evitar aglomeracions innecessàries; complir les quarentenes quan estiga indicat i no reunir-se amb persones que tinguen símptomes del Covid. Per tant, no fer trobades familiars massives”, ha explicat el president.

EL CONSELL DEMANA L’AMPLIACIÓ DEL PASSAPORT COVID 

Al marge de les recomanacions, Puig ha anunciat que se sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) un canvi en l’ús del certificat Covid. El Consell ha confirmat la seua decisió d’ampliar el document de vacunació a més establiments. A més, també se sol·licitarà una modificació de la vigència. L’objectiu de la Generalitat és que el passaport Covid adquirisca vigor més enllà del Nadal arribant fins al 31 de gener.

El certificat també serà obligatori per a accedir a tota l’hostaleria, gimnasos, cinemes i teatres. A més, es demanarà en tots aquells llocs públics on es puga menjar o beure. Fins al moment aquest passaport sol es demanava en locals hostalers o d’oci nocturn de més de 50 comensals; residències de majors; hospitals; i festivals de música amb més de 500 persones.

Respecte a quan arrancarà aquesta mesura encara es desconeix doncs caldrà esperar que el TSJCV done llum verda. Una vegada es compte amb el seu vistiplau, l’ampliació del passaport Covid serà real en publicar-se en el DOGV.