Renovar el passaport Covid si has passat recentment la malaltia pot ser tota una odissea. La detecció del coronavirus per test d’antígens; la nova caducitat del passaport Covid; i la impossibilitat de rebre la dosi de reforç en els cinc mesos posteriors al contagi són tres factors que han deixat als llimbs de la nova normalitat a nombrosos valencians.

L’advocada Alicia Andújar ha presentat una queixa formal davant la Conselleria de Sanitat. Amb ella pretén que es regule el protocol d’obtenció del passaport Covid per a facilitar la mobilitat dels valencians i l’accés a l’hostaleria i oci.

“Ara ens trobem que per a l’obtenció del certificat de recuperació és necessari que el diagnòstic del Covid s’haja produït mitjançant una prova PCR i no per test d’antígens”, explica Andújar.

“El segon problema és que tampoc pots rebre la tercera dosi. Segons el criteri de Sanitat has d’esperar cinc mesos després de passar el Covid. En aquest cas, tots els que es van vacunar amb les dues dosis en els mesos de juny i juliol es troben que el certificat de vacunació caducarà als 9 mesos”, assenyala l’advocada.

COM SOLUCIONAR EL PROBLEMA DEL PASSAPORT COVID?

De moment no existeix una solució que permeta renovar un passaport Covid caducat. Per això, Andújar ha advocat per una modificació del protocol d’obtenció d’aquest document.

L’objectiu és que les autoritats sanitàries accepten els tests d’antígens per a obtenir el passaport de recuperació. Així, els contagiats en la sisena ona podran justificar el seu positiu fins a rebre la dosi de reforç.

De fet, l’el Consell Interterritorial de Salut ja ha plantejat aquesta regulació. El Ministeri de Sanitat planeja sol·licitar a la Comissió Europea aquest canvi en el certificat Covid per a solucionar els problemes suscitats.