VÍDEO | Las mejores imágenes de la Comunitat Valenciana tras el paso de Filomena
La Comunitat Valenciana tras el paso de Filomena en una imagen de archivo.

L’hivern ha avançat la seua arribada a València tal com ja havien advertit els experts meteorològicsUna massa d’aire polar entrarà aquest dilluns en la Península deixant un brusc descens de les temperatures, neu i fortes pluges.

Hui penetrarà una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) pel nord peninsular, procedent de latituds altes. Segons les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la DANA evolucionarà durant els dies següents a una borrasca freda.

En nivells baixos es produirà l’entrada d’una massa d’aire molt fred d’origen polar que romandrà diversos dies a l’entorn de la Península i Balears. Com a conseqüència, es preveu un canvi dràstic del temps, consistent en precipitacions de neu en cotes relativament baixes en àmplies zones de la Península; precipitacions intenses i persistents en el quadrant nord-est peninsular; així com un descens brusc de les temperatures.

Per a aquest dilluns s’activarà a les 12.00 hores l’alerta groga a Castelló i el litoral nord de València. El risc existent és per fortes pluges i tempestes que esperen superar els 20 litres per metre quadrat. Dita alerta es prolongarà durant 24 hores romanent activa fins a les 12.00 hores del dimarts.

LA NEU ARRIBA A VALÈNCIA

Per a demà s’espera que siga el dia àlgid de la DANA. Es preveu un desplaçament cap al sud-est de les zones on les nevades seran més intenses. L’interior de Castelló entrarà en una nova alerta groga però aquesta vegada per nevades. Segons les prediccions, hi ha risc d’acumulacions de 4 centímetres de neu per damunt dels 1.000 metres.

A la província de València s’alerta de precipitacions generalitzades. Durant la primera meitat del dia podran ser localment forts, persistents i amb tempestes ocasionals, sobretot en el nord; mentre que durant la segona meitat del dia seran menys freqüents i més febles i disperses. També s’espera una cota de neu per damunt de 1200 metres al principi, baixant a 800-1000 metres al final.

Les temperatures mínimes aniran en descens i baixaran fins a 1° a l’interior. Les màximes també descendiran a l’interior arribant als 10º encara que patiran pocs canvis en el litoral. A més, a causa de la baixada dels mercuris hi haurà gelades febles en punts de l’interior nord.

AIXÍ EVOLUCIONARÀ LA DANA

El dimecres, encara que amb major incertesa, seran probables les nevades en les mateixes zones, però de manera menys intensa. S’esperen precipitacions, més freqüents i copioses en la meitat nord i menys probables i més disperses com més al sud. Cota de neu entorn de 800-1000 m. Temperatures en descens fins als 0° i gelades febles en punts de l’interior.

A partir del dijous és probable que la borrasca s’allunye cap a l’est i que siga reemplaçada per una altra procedent també del nord. Per tant, és probable que es mantinga el temps hivernal almenys fins al final de la setmana.