85 empreses valencianes participen en aquests moments en Berlin en la fira internacional Fruit Logistic, una de les cites del sector hortofructícola més importants a nivell mundial i que preveu l’assistència de més de 80.000 visitants. Precisament en aquest fòrum el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advocat per la negociació i la concertació per a acabar amb els desequilibris en el mercat agroalimentari i així millorar la posició dels agricultors. En aquest sentit el responsable de l’Executiu valencià ha destacat el compromís de la Generalitat i del Govern d’Espanya per a facilitar que es produïsca una trobada entre una oferta molt diversificada i una demanda molt concentrada; així, ha recordat que les administracions, en aquest aspecte, no poden dur a terme cap mena de regulació de preus.

Preus que s’incrementen fins a un 500%

I es que aquesta fira del sector hortofructícola, se celebra a penes coincidint amb el debat públic sobre qui són els responsables de la diferència de preus entre el camp i el consumidor, una diferència que, desgraciadament, en molts casos, supera el 500%.

Per cada quilo de creïlles que arreplega un agricultor aquest rep 17 cèntims,  mentre que el consumidor ha de pagar pel mateix volum 7 vegades més. Semblant situació passa amb el cultiu de ceba, mentre el consumidor paga 1,44 euros, a l’agricultor sol se li paga 20 cèntims per quilo, la diferència és del 620% més.

En el cas dels cítrics, els preus s’incrementen un 532% en el cas de les taronges, que passen de ser arreplegades per 25 cèntims a pagades al mercat amb un valor de 1,60 euros el quilo. El mateix ocorre amb les mandarines, el consumidor paga quasi 2 euros per quilo quan l’agricultor només rep 32 cèntims, en aquest cas es multiplica per 6 el preu en arribar als llocs de distribució.

El Ministeri culpa a la distribució

Precisament la possible responsabilitat de les cadenes de distribució en aquesta pujada de preus és un dels temes que es volen abordar des del Ministeri d’Agricultora. De fet el mateix ministre Luis Planas ja ha iniciat una ronda de contacte amb les grans superfícies per a abordar aquest problema. Aquesta és sol una de les mesures que es planteja l’executiu central, accions que passen, ha dit el ministre Planas, per modificar la Llei de la cadena agroalimentària que data de l’any 2013.

Però precisament les grans superfícies ja s’han pronunciat a aquest respecte i han indicant que ells només venen el 7% de la producció agrícola espanyola. Abans de res això què diuen des del camp? Consideren que són responsables les cadenes de distribució?

Els agricultors apunten a la responsabilitat dels administracions

Els agricultors denuncien que les administracions no poden mirar a un altre costat i excusar la seua responsabilitat en altres agents del sector; per a Miguel Minguet, portaveu d’AVA-ASAJA, des dels governs es poden posar en marxa mesures que passen, entre altres qüestions, per la creació d’un observatori de preus.