¿Por qué las naranjas de las calles de Valencia no se pueden comer ?
Se estima que cada año se recogen hasta 400.000 kilos de naranjas de las calles de Valencia

Són una estampa habitual dels carrers valencians i també un refugi per als dies més calorosos de l’any gràcies a l’ombra que proporcionen. Els tarongers, segell distintiu de València, llueixen ara mateix en la seua màxima esplendor, replets de fruites. I segurament més d’una vegada haja sorgit el dubte: són comestibles aquestes taronges que estan a l’abast de la mà?

La resposta, potser desconeguda, és que no són aptes per al consum humà. Existeixen 12.000 tarongers a la ciutat valenciana i s’estima que produeixen fins a 400.000 quilos a l’any d’aquesta fruita. No obstant això, aquesta mai arribarà a comercialitzar-se. La raó és que són taronges purament ornamentals. El seu sabor amarg dista del que sí que tenen les taronges en els supermercats o fruiteries.

D’altra banda, consumir aquestes taronges “sense cost” de la via pública podria ser perjudicial per a la salut. La pell del fruit absorbeix els gasos tòxics derivats de la contaminació a les ciutats.

A més, la qualitat del sòl i la terra també influeixen en el desenvolupament de l’arbre, que podria no comptar amb els criteris sanitaris necessaris. Els experts desaconsellen fins i tot emprar la pell per a fer melmelada de taronja amarga.

Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, ha assegurat que “la caiguda atzarosa d’aquests fruits genera problemes de brutícia i fins i tot algun accident, per la qual cosa és necessari retirar-los de les vies”.

Una segona vida per a les taronges valencianes

Cada any durant gener i febrer, el Servei Municipal de Jardineria comença la seua campanya de retirada de les taronges. Aquest procediment pot ser tant manual com a través d’una tècnica mecànica. Els tractors emprats compten amb un sistema de vibració que redueix les jornades de treball i proporciona majors rendiments sense danyar els arbres.

Així, els 30 operaris d’aquesta campanya treballen ja en els diferents districtes municipals per a mantenir l’habitabilitat de la ciutat. Compten amb 18 mitjans mecànics, entre tractors, camions i furgonetes, tal com informa el Ajuntament de València.

Després de la seua retirada, les taronges s’envien a la planta de tractament de residus de l’EMTRE de Fogons. Amb elles es crea un compost per a reintroduir-ho en l’agricultura de proximitat. Així, aquest fruit té una segona vida contribuint a una economia circular i sostenible, atributs hui dia essencials.