L’Ajuntament de la Pobla de Farnals ha començat a treballar en l’elaboració d’un catàleg de béns i espais protegits que servisca per a defensar el patrimoni i promoure el seu coneixement.
El 7 de juny se celebrarà una reunió per a presentar el procés de configuració del document. Com que l’objectiu és realitzar-ho de manera participativa, la convocatòria és oberta, encara que es convida especialment a persones amb coneixement sobre el patrimoni local perquè puguen aportar la seua visió. Després de la primera presa de contacte amb la ciutadania, el dia 21, entre les 17 i les 20 hores, es realitzarà una activitat per a arreplegar fotos antigues i mapes del poble que mostren com era el municipi en el passat. L’acció estarà acompanyada d’un aperitiu.
El treball de redacció pròpiament dit es durà a terme entre juny i setembre per part de l’empresa que s’encarrega del projecte per un valor de 16.750 euros (sense iva). S’ha planejat incorporar la implicació dels més joves, donat que els fruits del catàleg es veuran més clarament dins de 20 o 30 anys. Així, hi haurà una activitat amb el Consell d’Infància i Adolescència (CIAM) i amb l’alumnat de primària, qui haurà d’escriure un relat breu inspirant-se en una foto antiga. Als estudiants i les estudiantes de l’institut, per la seua part, se’ls proposarà eixir a traure instantànies d’espais i altres elements representatius que pensen que han de passar a la posteritat.
El full de ruta establix que el treball hauria de finalitzar-se en octubre. A més de la presentació del resultat, també s’han contemplat altres accions com visites al patrimoni, la possibilitat de publicar el catàleg o l’organització d’una jornada festiva per a donar a conéixer-lo.
“Al voltant del patrimoni hi ha una dimensió legal i tècnica, però el patrimoni és molt més que això, ja que també és el que la gent valora i pensa que ha de preservar-se, per la qual cosa volem obrir l’elaboració del catàleg a la participació veïnal”, ha expressat Ana Borja, regidora de Cultura i Participació Ciutadana.
Per la seua part, Enric Palanca, alcalde de la localitat, ha matisat que des del punt de vista urbanístic, “la Pobla de Farnals ha de posar en valor el seu patrimoni perquè el desenvolupament del futur no ens faça perdre identitat, com malauradament ha ocorregut en el passat, i en eixe sentit el Catàleg de Béns i Espais Municipals és una aposta decidida pel progrés del nostre poble”.
El document resultant, a més d’atorgar seguretat jurídica als elements que inclou, pot ajudar a agilitzar la concessió de llicències d’obra, dóna preferència a les polítiques públiques d’ajudes a la restauració i impulsa el coneixement, l’educació i la sensibilitat envers el patrimoni.