plaza

Fer de València una ciutat més amable, verda i sostenible mitjançant la «humanització» i «re naturalització» d’un dels enclavaments urbans més emblemàtics és l’objectiu de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, segons ha assegurat l’alcalde de València, Joan Ribó, en la roda de premsa que ha oferit aquest matí al costat dels regidors Giuseppe Grezzi, responsable de Mobilitat Sostenible, i Elisa Valía, de Participació Ciutadana. Ribó ha anunciat que la conversió de la plaça en un espai convertit en zona de vianants serà el pròxim 20 de març, i ha recordat que es tracta d’un «un objectiu estratègic per al Govern del Rialto».

Un projecte que parteix de la conversió de la plaça en un «espai públic per als vianants, de reunió, de trobada dels veïns i veïnes en una ciutat més amable i dins d’un procés de renaturalització i transformació urbana davant el va desafiar que suposa l’emergència climàtica amb nous espais verds i una mobilitat pacificada i sostenible», ha explicat l’alcalde.

Ribó ha recordat que eixe compromís per una ciutat més amable, verda i sostenible no solament es concreta en la placa de l’Ajuntament, sinó també en la plaça de la Reina, plaça del Mercat-Bruixotes i Plaza de Sant Agustín, igualment a Ciutat Vella.

També ha recordat l’alcalde de la ciutat que la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament «va ser una de les propostes més votades en els pressupostos participatius de Decidim VLC, quan va quedar de manifest que era una de les demandes ciutadanes més esteses». Ribó ha afegit que aqueix procés de participació «Pensem la Plaça» continua obert i afecta als usos, el mobiliari urbà, la connectivitat i altres aspectes d’aquesta transformació urbana».

Planta de la futura conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament de València.

PAISATGE EMOCIONAL

El responsable de l’àrea de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha qualificat la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament com «un fet històric carregat de simbolisme». Més tard ha contat que esta conversió en zona de vianants amb bàculs, bolardos i jardineres dissenyats ad hoc tindrà un pressupost de 150.000 euros».

El regidor ha assegurat que només una línia d’autobusos, la nova llançadora denominada C1, travessarà transversalment la plaça de l’Ajuntament, encara que el vial que dóna continuïtat a Periodista Azzati cap a Roger de Laura permetrà el pas de trànsit privat i altres línies d’autobusos. La nova C1 connectarà el bescanviador de la Porta de la Mar/Tetuan amb el nou bescanviador que es construirà al carrer Xàtiva, amb una freqüència expressa de 4-5 minuts.

El regidor Grezzi s’ha referit igualment que es mantindrà en la plaça el servei de taxi de qualitat, els accessos als aparcaments i les operacions de càrrega i descàrrega, «dins d’un proposta que arreplega el desig de molta gent que la plaça de l’Ajuntament per fi siga digna del seu nom.

Per part seua, la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha destacat els tres eixos d’esta conversió en zona de vianants: connectivitat, espai i pla d’usos. «En la primera fase els ciutadans ja podran fer ús de la plaça com diuen que la volen, encara que seguirà un procés de participació que no té cap límit». En aquest mateix sentit, Grezzi ha assegurat que «el document que isca del procés participatiu serà una guia d’usos que s’ha de respectar».

Elisa Valía, Joan Ribó i Giuseppe Grezzi en la presentació de la conversió en zona de vianants.

12.000 METRES QUADRATS MÉS D’ESPAI PER ALS VIANANTS

Gonzalo Fayos, de la Paisatgeria, ha repassat en imatges l’evolució històrica de la plaça i ha explicat la nova delimitació d’espais que portarà una conversió en zona de vianants que suposa guanyar 12.000 metres quadrats d’espai per als vianants en el cor de la ciutat.

La «nova» plaça de l’Ajuntament tindrà 8 portes d’accés per als vianants a un espai per al qual es prenen com a referència en aspectes com la definició d’espais, els elements desmuntables o les zones d’activitats i zones descomprensión, enclavaments urbans lliures de circulació de llocs com Barcelona, Madrid, Detroit, Alacant, Nova York, Londres, Palma o Vitòria. Igualment s’ha referit a la vegetació que renaturalitzarà la plaça de l’Ajuntament «amb atenció climàtica mediterrània i bona adaptabilitat i trasplantament».