Dissenyar espais on asseure’s i reunir-se, augmentar el nombre d’arbres en la plaça o assegurar recorreguts a peu accessibles per a travessar la plaça, són els tres primers criteris que han indicat els ciutadans de valència en el procés participatiu “Pensem la plaça”.

En aquesta fase de diagnòstic han participat més de 1.200 persones i 30 entitats, que han opinat sobre la reurbanització i conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament de València. En total s’han establit 27 criteris entorn de tres eixos: xarxa, espai, i activitat. En el primer, s’inclou la connectivitat i maneres de mobilitat; accessibilitat; i seguretat. En el segon, el benestar; el verd urbà i aigua; els serveis urbans; patrimoni i paisatge; i mobiliari urbà. I en el tercer i últim, i no per això menys important, persones usuàries; equipament; activitats econòmiques socials i culturals; i gestió i participació.

S’obri ara un nou procés participatiu a través del qual els valencians deuran prioritzar la importància de cadascun d’aquests criteris. A través de www.valencia.es/pensem-la els ciutadans podran donar la seua opinió sobre la importància de cadascun dels 27 criteris amb les seues corresponents propostes de millora. Per a això, hauran de completar un qüestionari que s’ha habilitat fins diumenge que ve 22 de desembre.

Quan finalitze el termini del qüestionari online es processarà la informació i s’elaborarà un document de criteris ciutadans per a incorporar al plec del concurs d’idees. Des de l’ajuntament han informat que volen que, a la fi d’any o a principis de 2020, estiga elaborat el document de treball per a incorporar-lo com més prompte millor al concurs d’idees.

La conclusió, com ha reconegut la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, es tracta de “cinc reptes als quals hauran d’enfrontar-se els equips redactors” i que són “la naturalització d’un entorn històric; una plaça equipada de manera flexible; un espai accessible a dues velocitats; una oportunitat local i global; i una plaça activa, planejada i espontània”.