Basura recogida en la playa del Parador de El Saler tras la borrasca
Basura recogida en la playa del Parador de El Saler.

Un grup de 89 escolars del Liceu Francès de València ha dut a terme la primera neteja minuciosa d’una platja després de la borrasca Gloria en el Parador de El Saler, seguint les pautes del Ministeri de Transició Ecològica per a l’estudi del litoral espanyol dins del programa de Ciència Ciutadana.

A més del gran mal a les dunes, als experts de la Fundació Oceanogràfic que han dirigit el treball els ha cridat l’atenció que, al contrari que amb anterioritat al temporal, a penes han arreplegat burilles i bastoncillos – només uns 239-, mentres que hi havia una aclaparadora presència d’útils d’aqüicultura, tals com pulperas de plàstic, restes de nasas o caps fets de plàstic d’un diàmetre d’uns cinc centímetres, embulls de caps i trossos procedents de la degradació dels caps.

Ha sigut cridanera, igualment, l’aparició de bombetes de llum incandescents, medicaments i, com és habitual, productes higienicosanitarios i cartutxos de caça.

La tortuga Mediterrani va tenir problemes per a superar el rompent de les ones.

Volta al mar complicada

Com és habitual en les neteges de platja organitzades per la Fundació Oceanogràfic, una vegada conclosa la labor i fet el recompte dels fems per a la fitxa del ministeri, s’ha procedit a soltar una tortuga de les recuperades en l’ARCA del Mar de l’Oceanogràfic.

La tortuga, numerada com 501, procedent de la pesca d’arrossegament de Borriana i “batejada” pels escolars com “Mediterrani” va tenir dificultats per a entrar en el mar a causa del moviment d’arena tan gran experimentat en la franja de rompent. Després de diversos esforços i canvis de rumb va aconseguir endinsar-se en el mar.