La Generalitat anima als més xicotets a reciclar piles

Esta campanya pionera pretén que els escolars exercisquen de prescriptores de les bones pràctiques en la recollida de piles usades.

La Generalitat Valenciana, Ecopilas i ERP han presentat aquest matí la Campanya de Recollida de Piles de la Comunitat Valenciana, “la més ambiciosa i nova d’Espanya”, segons ha reconegut el propi Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer durant la presentació. Piquer ha recalcat que amb açò es pretén “reforçar les polítiques de la Generalitat Valenciana en la gestió de residus i de recollida selectiva en origen”.

L’acte de presentació ha tingut lloc en el CEI Federico García Lorca de València i han participat el Director General de ERP, Matías Rodrigues i el Director General de Recyclia, José Pérez. Pérez ha assenyalat que aquesta campanya “és un magnífic element de divulgació per a tractar d’arreplegar el major nombre de piles per a després donar-los un tractament mediambiental adequat”. Per a açò és necessària “la col·laboració ciutadana, amb els adults i també amb els xiquets i xiquetes valencians”. “Tractem de motivar-los a través d’un conte i així incentivar-los a portar les piles als seus centres escolars”, ha conclòs. Per la seua banda, Rodrigues ha manifestat que amb aquesta campanya “cal contribuir a aconseguir els objectius mediambientals que la UE, d’Espanya i de la Comunitat Valenciana ens imposen a curt termini”. Ha definit aquest programa com a “innovador pel seu contingut i el seu posicionament i que millorarà el comportament quant a la recollida de piles”.

Aquest programa de comunicació, sensibilització i conscienciació va dirigit a 150 col·legis de Primària. De fet, seran els xiquets i xiquetes els prescriptors d’aquestes bones pràctiques mediambientals i els encarregats de fer arribar tant dins com fóra del col·legi la importància de separar les piles de la resta dels residus, atès que són altament contaminants. I tot açò a través d’un conte en el qual el protagonista, Berto Zampapilas, necessita menjar el manganés i el zinc de les piles per a sobreviure.
Amb ell s’inicia un projecte que pretén fer partícips del reciclatge de piles als xiquets i xiquetes de Primària de tots els col·legis de la Comunitat.

L’objectiu és animar-los a dipositar aquests residus en els llocs destinats a aquest efecte en cada centre escolar, on es va a instal·lar un bidó replegar piles on poder rebutjar-les una vegada haja finalitzat el seu ús.

Prèviament, es farà lliurament a cada estudiant d’una xicoteta caixa recol·lectora de piles per a incentivar el dipòsit d’aquests residus en els llocs adequats. A més es desenvoluparà una campanya de conscienciació i sensibilització per tots els col·legis valencians, amb activitats teatralitzades i amb jocs infantils per als escolars.